Ondernemend

Het inhuren van vakmensen, wat kost dat eigenlijk?

Lang niet alle verbouwingen kun je zelf uitvoeren. Je hebt hiervoor mogelijk niet de juiste kennis in huis of je beschikt niet over het juiste gereedschap om de klus uit te voeren. En dan zijn er ook nog zaken waar je eigenlijk zelf helemaal niet mee wilt experimenteren.

Bij een verbouwing kom je dan al snel op een juiste keuze uit: het inschakelen van vakmensen. Voor het inhuren van vakmensen moet je uiteraard wel wat budget vrij maken. Maar, hoe groot moet dit budget dan precies zijn? En wat kost het inhuren van vakmensen precies?

Afhankelijk van het soort vakman

Wat je voor een vakman moet betalen, hangt van meerdere factoren af. Eén van de belangrijkste factoren is het soort vakman.

Voor een dakdekker uit Amsterdam betaal je bijvoorbeeld een ander tarief dan voor een loodgieter. Het is daarom zaak om goed naar het volgende te kijken:

• Waar heb je precies een vakman voor nodig? Wil je bijvoorbeeld een verbouwing uit laten voeren? Wil je slechts een paar aanpassingen in je woning laten verrichten? Of ben je op zoek naar een vakman voor een specifieke reparatie? Bepaal goed waar je een vakman voor nodig hebt, waarna je op zoek kunt gaan naar een geschikt persoon.

• Waar ben je woonachtig? Het advies is om altijd voor een vakman uit de buurt te kiezen. Zo’n vakmens rekent bijvoorbeeld weinig tot geen reiskosten, aangezien de reistijd erg beperkt is. Bovendien heeft een vakman bij jou uit de buurt verstand van veel lokale zaken. En mogelijk kent hij/zij ook de juiste mensen in de omgeving. Daarmee ben je nog beter van het gewenste resultaat verzekerd.

Afhankelijk van het tarief

Weet je wat voor vakman je nodig hebt? Dan is het zaak om bij meerdere vakmensen een offerte op te vragen. Als je deze offertes bekijkt, zie je ongetwijfeld direct dat de tarieven flink uiteenlopen.

Dit heeft onder meer met de arbeidskosten te maken. Dit is een vrije markt, waardoor elke vakman zijn/haar eigen tarief mag bepalen. Ga daarom goed na wat het uurtarief is per vakman.

Dit heeft verder ook nog met de materiaalkosten te maken. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer laten plaatsen? Vakmens X rekent bijvoorbeeld 3 euro per tegels, terwijl vakmens Y 3,50 euro per tegel rekent. Je kunt je vast voorstellen dat dit onder aan de streep voor een flink verschil kan zorgen.

Maak een goede vergelijking

Ben je op zoek naar een goede loodgieter, dakdekker of ander vakmens? Maak dan vooral voor jezelf een goede vergelijking. Bepaal naar wat voor vakmens je op zoek bent, vraag meerdere offertes op en vergelijk deze offertes goed met elkaar en krijg daarmee duidelijk inzicht in de kosten.