Ondernemend

Heb je vandaag een ton nodig? Bij Tonnie en Lara is dat zo geregeld!

APELDOORN – Twee bedrijven onder één enorm dak op het adres Sleutelbloemstraat 59. Vandaag Verpanden en Autotijd zijn de uit de kluiten gegroeide liefdesbaby’s van Tonnie Karssen en Lara Poelen. Een ‘pandhuis 2.0’ en een grote autoshowroom, met een totale oppervlakte van 2.100 m2 op een perceel van 5.000 m2. Een uniek concept.

Inmiddels zijn Tonnie (46) en Lara (29) alweer elf jaar een prachtig stel. Tonnie: “We zijn ons bedrijf tien jaar geleden begonnen in Apeldoorn-Zuid, aan de Gladsaxe. Dat ging toen nog uitsluitend om autoverkoop, het verpanden is er niet veel later aan toegevoegd. Op een gegeven moment groeiden we op dat adres uit ons jasje en werd het hoog tijd voor een nieuwe locatie, die we helemaal naar onze eigen zin konden inrichten.”

2022

2024

Gezien de schaarste in Apeldoorn werd dat uiteindelijk een zoektocht van enkele jaren. Totdat het stel begin 2022 min of meer toevallig vernam dat het pand van Wensing bv, waar industriële messen werden vervaardigd, in de verkoop kwam. “Het pand voldeed qua ruimte en locatie volledig aan onze wensen. Toen we door het pand heenliepen keken we elkaar aan en dachten: Ja, dit is het! Oorspronkelijk werden in dit pand de treinkaartjes gedrukt voor over de hele wereld, daar hebben we er zelfs nog een paar van gevonden tijdens de verbouwing”, grapt Lara.

Er moest nog een hoop gebeuren om het pand te transfomeren van verouderde fabriek naar modern bedrijfspand en showroom. Hiervoor heeft het stel de hulp ingeschakeld van Lars Courage, van Courage architecten te Apeldoorn. Tonnie: “Met Lars en zijn team hebben we heel fijn samengewerkt en zijn zo samen gekomen tot het ontwerp én de uitstraling van het bedrijf zoals het er nu staat. Veel zwart, staal en ook heel veel glas, de signatuur van Lars. Hier hebben wij als extra nog gouden details aan toegevoegd.”

De verbouwing, van het volledig strippen van het pand tot het eindresultaat, heeft in totaal vijftien maanden geduurd. Verder hebben aan de transformatie ook bijna alleen maar Apeldoornse bedrijven, waaronder veel bevriende ondernemers, meegewerkt. Tonnie: “Ik vind het belangrijk om elkaar in deze tijd wat te gunnen.”

Lara: “Verduurzaming stond tijdens deze transformatie hoog bij ons in het vaandel. We zijn van energielabel C naar maar liefst A+++ gegaan. We hadden alle gasheaters al weggehaald voordat we hier een alternatief voor hadden bedacht. Inmiddels liggen er 200 zonnepanelen op het dak en is volledige pand voorzien van HR++ glas.”

Tonnie en Lara hebben de wens dat iedereen die hun pand betreedt, zich onmiddellijk welkom en thuis voelt. En ik kan u verzekeren: daar zijn ze zeker in geslaagd! Wie binnenstapt bij Tonnie en Lara, stapt binnen in een betoverende wereld. De meeste elementen hebben meer weg van een vijfsterrenhotel dan van een bedrijfspand. Aan alles is gedacht: van sfeerverlichting tot loungeverdieping in het glas, van geurbeleving tot een waanzinnige Mancave. Als je binnenkomt, kijk je je ogen uit en worden al je zintuigen geprikkeld. Ik loop met het stel over de zwart-gouden vloer mee door de showroom naar de centrale keuken. Onderweg vallen mij de supercars en gouden apen op. Ik word aangekeken door een immense leeuwin. Het bedrijf heeft verschillende loungeplekken, waar klanten kunnen genieten van een vers kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Ook vallen meteen de diverse kantoren op, met opvallende koninklijke namen: Willem-Alexander, Maxima en Het Loo.

Wat is dat verpanden nou eigenlijk? 

Lara legt uit: “Verpanden is tijdelijk geld lenen tegen een onderpand dat de klant daar tegenover stelt. Bij veel pandhuizen kan dit al met bijvoorbeeld een televisie of spelcomputer. Dit is bij ons niet mogelijk. Wij hebben ons toegespitst op het hogere segment: bij ons kun je terecht vanaf €1.000,- en alle bedragen daarboven. Mensen kunnen bij ons verpanden hun auto, motor, camper, vastgoed, sieraden, luxe horloges, edelstenen en ga zo maar door. Onze kracht is dat je aan de hand van je onderpand binnen één dag ongelimiteerd geld kunt lenen.”  Tonnie vult aan: “Heb je vandaag een ton nodig? Dan heb je die vandaag ook op je rekening!”

Lara: “We hebben hier het grootste pandhuis van Nederland en vermoedelijk de Benelux. En we hanteren een uniek concept: klanten die hun auto komen verpanden, kunnen er zelfs mee blijven rijden!” Tonnie vult aan: “Dus ze beschikken over het geld en kunnen gewoon weer met de auto naar huis, hoe handig is dat?!”

Wie maakt hier nou gebruik van?

“Onze klanten zijn veelal particulieren, maar ook ondernemers, uit de regio, uit Nederland, uit de Benelux maar ook uit Duitsland. Zij hebben onverwacht snel geld nodig, bijvoorbeeld voor een ad hoc investering in hun bedrijf. In dat geval kunnen ze bij ons terecht. Wanneer ze ’s ochtends een aanvraag indienen, kan het dezelfde dag nog financieel geregeld zijn. Dat lukt hen niet bij een bank.” Lara voegt hier nog aan toe: “Verpanden is niets om je voor te schamen. Het is een slimme manier van geld lenen en het ultiem gebruik maken van je eigendommen. Hoe gaaf is het dat jouw sieraden op deze manier nog wat voor je kunnen betekenen.” Het verpanden geschiedt volgens de wettelijk vastgelegde verpandrente.

Daarnaast verzorgen Tonnie en Lara en hun team ook taxaties en inkoop. Lara: “Ik vind het typisch om te zien dat er op elk financieel niveau behoefte is aan liquiditeit. Wij hebben klanten die komen met een onderpand ter waarde van €2.500,- en ook klanten die komen met een onderpand ter waarde van €250.000,-. Ook hebben wij al meerdere BN’ers over de vloer gehad. Wie dat zijn, tja.. daar kan ik helaas niets over zeggen.”

Lara geeft vervolgens een mooi voorbeeld van een uitermate succesvolle ‘deal’: “Er kwam hier een jongedame van mijn leeftijd, die bezig was met het ontwikkelen van een bordspel. Daar had ze – uiteraard – geld voor nodig en de bank ging er niet in mee en ze kon niet terecht bij vrienden of familie. Ze deed haar auto bij ons in onderpand. Na een paar maanden kwam ze opgetogen terug. Het bordspel was klaar en de eerste oplage van vijfhonderd stuks had ze al verkocht. Zij werd weer eigenaar van haar auto en wij kregen van haar een bordspel cadeau! Dat zijn voor ons de leuke dingen, want zo wordt de dankbaarheid van onze klanten en het succes van ons concept echt tastbaar!”

Allerlei auto’s

In de showroom van Autotijd staan allerlei automodellen klaar voor de verkoop, van een Fiat 500 tot een Lamborghini en Ferrari. “We kunnen al onze occasions tegen een scherpe prijs aanbieden en leveren de auto’s af met een mooie strik eromheen en een cadeautje erin.” Terwijl ze over hun bedrijf vertellen, glinsteren de ogen van beiden. “We zijn privé partners en ook zakelijk, en daardoor enorm goed op elkaar ingespeeld. Feitelijk zijn we altijd samen. Dat heeft zo z’n voordelen, bijvoorbeeld omdat we graag bij elkaar zijn. Maar er kleven ook nadelen aan: We hebben ’s avonds aan de eettafel soms niet zoveel te bespreken. We beleven immers samen steeds dezelfde dag, haha.”

 

Spectaculair openingsfeest

Tonnie en Lara hebben groots uitgepakt voor hun opening afgelopen zaterdag. Driehonderd genodigden hebben de avond van hun leven gehad. De Apeldoornse architect Lars Courage trapte de avond af met een speech over Tonnie en Lara en zoon Rudie en de ruim vijftien maanden durende transformatie van de ernstig verouderde treinkaartjesfabriek tot een architectonisch hoogstandje.

Nadat iedereen samen had afgeteld naar het officiële openingsmoment, barstte het feest los! Degenen die het stel kennen, wisten dat het ze deze avond aan niets zou ontbreken. Van champagne tot oesters tot een vliegtuig en dansende spiegels in een waanzinnig opgezette entourage. Artiesten als onder anderen Ruth Jacott, Frank van Etten, Emma Heesters, Tino Martin en Gerard Joling; ze waren er allemaal. Ook vertelt Tonnie trots dat het prachtige optreden van zijn neef, accordeonvirtuoos Rolus Karssen, hem die avond diep heeft ontroerd.

Bent u ook nieuwsgierig geworden? Kom vooral eens vrijblijvend langs en stap in de betoverende wereld van Tonnie en Lara.