Ondernemend

Heb je als zzp’er baat bij een zakelijke bankrekening?

Ben je van plan om je contract in loondienst op te zeggen en als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag te gaan? Bereid je dan goed voor, want er komt het nodige op je af. Overweeg bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening te openen. Veel zzp’ers vragen zich alleen af of dit nodig is. Daarom lees je in deze tekst of je baat hebt bij zo’n rekening.

Je kunt meestal niet om een bedrijfsrekening heen
Wettelijk gezien ben je als zzp’er niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Daarom besluit je misschien om je privérekening in het begin ook zakelijk te gebruiken. De meeste banken staan dit alleen niet toe. Werp maar eens een blik op de algemene voorwaarden van je privérekening. Grote kans dat hierin staat dat het niet is toegestaan om deze rekening ook voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Banken controleren hier steekproefsgewijs op. Gebruik jij je privérekening toch voor je bedrijf? Dan is het wachten tot je betrapt wordt.

Voordelen van een zakelijke rekening
Een zakelijke rekening openen kost geld. Omdat veel zzp’ers de kosten het liefst zo laag mogelijk houden, kunnen wij ons voorstellen dat je niet staat te springen om zo’n rekening te openen. Toch weegt dit ene nadeel niet op tegen de vele voordelen van een bedrijfsrekening. Benieuwd wat de voordelen zijn? Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.

1) Overzichtelijke administratie
Zzp’ers die direct een zakelijke rekening openen, zorgen voor een overzichtelijke administratie. Op de rekening voor je bedrijf ontvang je alleen zakelijk geld, terwijl je privérekening enkel gebruikt wordt voor persoonlijke geldstromen. Hierdoor hoef je niet constant uit te pluizen welke betalingen zakelijk en welke privé zijn. Dit is niet alleen makkelijk voor jezelf, maar ook voor een eventuele boekhouder of accountant waarmee je samenwerkt.

2) Professionele uitstraling
Een tweede voordeel van een zzp rekening is dat deze bijdraagt aan de professionele uitstraling die je met je bedrijf nastreeft. Dit komt doordat een zakelijke rekening op naam van je bedrijf staat. Boekt een klant geld naar je over nadat je een factuur hebt gestuurd? Dan komt deze naam op het afschrift van de klant te staan zodra er betaald is. Hierdoor ontstaat er nooit onduidelijkheid over betalingen.

3) Op maat
Wie een zakelijke rekening wil openen, kan bij de meeste banken uit verschillende pakketten kiezen. Hierdoor is er voor ieder bedrijf wel een geschikte optie te vinden. Voor zzp’ers is er bijvoorbeeld een pakket met maximaal één zakelijke rekening en betaalpas. Hierdoor betaal je nooit voor zaken waar je geen gebruik van maakt.

Hoe openen je een rekening voor je bedrijf?
Als je inmiddels inziet dat je baat hebt bij een zakelijke rekening, wil je er misschien direct eentje openen. Dat kan, want bij de meeste banken regel je dit online. Kies het pakket dat je voorkeur heeft, vul je bedrijfsgegevens in, beantwoord de vragen over het doel en gebruik van de rekening en bevestig je aanvraag. Vaak krijg je binnen een paar dagen bericht over je aanvraag.