Ondernemend

Glasheldere blik op succesvolle jaren

Twee jaar geleden werd Jerry Kers de nieuwe directeur van Glasindustrie La Paloma bv, gevestigd aan Molenstraat 145 in Apeldoorn. Daarmee bleef het in 1942 door opa Albertus Kers opgerichte en dus 78-jarige bedrijf in familiehanden. In die nog relatief korte periode van zijn eigenaarschap is er bijzonder veel gebeurd.

En dat zijn uitsluitend succesverhalen, zo blijkt. “Om te beginnen: we hebben sinds begin 2018 vier nieuwe medewerkers mogen begroeten. Ons team is daarmee nu achttien man sterk. En dat doe je niet als het slecht gaat, natuurlijk. Sterker: we kunnen nog steeds nieuwe glaszetters gebruiken, het liefst met een timmerachtergrond”, glimlacht Kers enthousiast. “Ten tweede hebben wij vorige week onze handtekening gezet onder een prestigieuze afspraak: wij zijn een van de slechts 25 bedrijven in Nederland die Fineo-dealer zijn geworden. Dat is de evolutie van glas. Vacuümglas. Slechts 7 millimeter dun, maar toch dezelfde isolatiewaarde als driedubbel glas van 3,5 centimeter dik met 0.7 W/m²K.” Met gepaste trots toont hij vervolgens zo’n ruitje, waarmee hij binnenkort het eerste particuliere huis in deze regio – in Hoog Soeren – gaat ‘aankleden’. Inmiddels heeft hij al wel deze ruiten geplaatst bij een bekende Nederlander in Amsterdam. Een geslaagde primeur.

Kers verwacht dat vacuümglas in de nabije toekomst de standaard gaat worden bij nieuwbouwbedrijven. “Dit glastype raakt nooit lek, behoudt zijn isolatiewaarde ook na tien of twintig jaar. Het is best prijzig, maar op termijn kostenbesparend en comfortverhogend. Vooralsnog gebruiken we veel dubbel glas (hr++) en vacuümglas bij renovaties.” Eveneens een nieuwe ontwikkeling is Clearsight glas, een glasheldere oplossing voor als je geen spiegeling in het glas wilt hebben zoals in winkels en vitrines. Glashelder zicht dus. Het overhemd van Jerry straalt erachter inderdaad veel witter dan bij regulier driedubbel glas. “Het is wel krasgevoelig, dus handschoenenwerk met het maken van dubbel en driedubbel glas in onze eigen fabriek. Maar ik ben er zo blij mee dat wij als klein bedrijf in Apeldoorn dit hebben kunnen realiseren!”

Een derde prestatie waar Kers enorm verguld mee is, ligt in het feit dat zijn La Paloma tegenwoordig ook producten levert aan haar eigen leveranciers. “Dat zijn doorgaans grote bedrijven die massaproductie leveren. Wij daarentegen kunnen alles op maat leveren en dat is vaak hard nodig, want in een gemiddelde rij huizen zijn geen twee ruiten van hetzelfde formaat.” De zichzelf immer voortstuwende directeur erkent overigens grif dat hij zeker baat heeft gehad bij de workshop Business Versneller. “Daar leer je om af en toe een stapje terug te doen; te werken áán je bedrijf in plaats van alleen mét. Met enige regelmaat even rustig inventariseren hoe de processen verlopen. Kan helemaal geen kwaad, haha.”

Kers sluit zijn betoog af met een anekdote die nog maar eens aangeeft hoe laagdrempelig en toegankelijk zijn (relatief) kleine bedrijf eigenlijk is. “Na de plofkraak een week voor kerst in het centrum, waren bij Notariskantoor Wille aan de Deventerstraat liefst zeventien ruiten gesprongen. Die hebben we vervolgens zo snel naar tevredenheid vervangen, dat ons voltallige personeel nadien een cadeautje van de notaris kreeg. Zulke attenties, dan weet je weer waar je het allemaal voor doet!”

Molenstraat 145
7321 BD Apeldoorn
T  055-3666666
E   info@la-paloma.com
www.la-paloma.com