Ondernemend

‘Geen dag is hetzelfde op De Korenmolen’

WILP – Werken met mensen met een beperking, op een mooi landgoed in Wilp. Waarom zou je daarvoor kiezen? Eren Metin, medewerker bij Zozijn, weet wel waarom.

“Op De Korenmolen heb ik het erg naar mijn zin”, vertelt Eren. “De Korenmolen is een woning van Zozijn op landgoed De Lathmer in Wilp. Er wonen veertien mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Zij hebben intensieve, vaak individuele begeleiding nodig. Geen dag is hetzelfde. Ik geniet het meest van de activiteiten die we samen ondernemen. Fietsen, wandelen, noem maar op. Laatst fietste ik met een bewoner een eindje, toen hij aangaf dat hij graag langs de autogarage wilde. Zo gezegd, zo gedaan. Zijn lach op zijn gezicht, die vergeet ik niet meer. Bij thuiskomst vertelde de bewoner enthousiast aan iedereen over ons fietstochtje langs de autogarage. Dan merk je, hij heeft het leuk gehad. En dan denk ik bij mijzelf: ik heb iets goeds gedaan. Dat geeft mij een goed gevoel.”

Tegen een stootje

“Ik doe dit werk natuurlijk niet alleen. Mijn teamgenoten bij Zozijn zijn erg behulpzaam. Ze leggen dingen goed uit. Bijvoorbeeld hoe je de achtergrond van een cliënt kunt begrijpen. Dat is bij deze groep bewoners best ingewikkeld. Het maakt dat je stevig in je schoenen moet staan en letterlijk tegen een stootje moet kunnen. Om hier te kunnen werken moet je ook geduldig zijn en goed met stress om kunnen gaan. Soms begrijp je een bewoner niet helemaal. De spanning loopt echt geregeld op bij bewoners. Dan probeer ik de rust weer terug te krijgen. Dat doe ik door te praten, maar bijvoorbeeld ook door even met liefde iemands hand vast te houden. Als de spanning daarna daalt bij een bewoner, geeft mij dat voldoening. Uiteindelijk sluiten alle bewoners de dag altijd goed af. Daar doe je het voor.”

Nieuwsgierig naar het werken op De Korenmolen? Op www.zozijn.nl/werkenopdekorenmolen vind je meer informatie. Welkom!