Ondernemend

Geen autoverzekering afgesloten: wat zijn de gevolgen?

Heb je al een autoverzekering afgesloten? Als je net je rijbewijs hebt gehaald en een auto aanschaft, sta je hier vaak niet bij stil. Vooral als je tweedehands een auto aanschaft, zal de vorige eigenaar vaak niet vermelden dat je nog een verzekering nodig hebt. Terwijl het iet hebben van een verzekering grote gevolgen kan hebben voor zowel je portemonnee als jouw rijbewijs. Maar aan welke gevolgen kun je dan allemaal denken? En hoe heeft de verzekering hier eigenlijk invloed op? Onderstaande informatie zorgt dat je de autoverzekering binnen een korte tijd afsluit.

Financiële gevolgen zonder verzekering

Het niet hebben van een autoverzekering kan flinke financiële gevolgen hebben. Auto-ongelukken kunnen te allen tijde voorkomen. De wegen zijn onvoorspelbaar en je hebt te maken met een groot aantal weggebruikers die je ook niet altijd in kan schatten. Zonder verzekering moet je de schade aan anderen zelf dekken. Ook dien je de schade aan jouw eigen voertuig volledig uit eigen zak te betalen. De kosten hiervoor lopen snel op, zeker in het geval van een groter ongeluk. Het kan jouw volledige spaargeld kosten als je geen verzekering hebt. Het is dus een van de redenen om de verzekering af te sluiten. Je kan te allen tijde in een auto-ongeluk terechtkomen. Zelfs als je voorzichtig rijdt, heeft het nog gevolgen voor jouw portemonnee.

Juridische problemen als gevolg

Maar buiten de financiële gevolgen zijn er nog meer problemen waar je mee te maken krijgt. Als je rijdt zonder een goede autoverzekering kan het ook juridische problemen geven. Het afsluiten van een verzekering is namelijk verplicht. Als je wordt gestopt door de politie en je hebt geen verzekering, kun je een fikse boete krijgen, je rijbewijs kan worden ingetrokken, en in extreme gevallen zou je zelfs voor de rechter kunnen worden gedaagd. Dit brengt weer hoge kosten met zich mee, die je het liefste wilt voorkomen. Het niet hebben van een WA verzekering of een van de andere dekkingen kan ook een ontzegging tot bepaalde diensten met zich meebrengen. Zo zijn er bijvoorbeeld leasebedrijven die een verzekering vereisten voordat je een auto mee kan krijgen. Daarnaast is pechhulp vaak niet toegankelijk. Geen enkele pechhulpdienst wil immers helpen als ze niet verzekerd zijn van het terugkrijgen van de kosten. Mocht je dus goed voorbereid op pad willen gaan, dan kan het helpen om de verzekering af te sluiten.

Minder gemoedsrust en vertrouwen voor onderweg

Als laatste geeft het veel minder gemoedsrust en vertrouwen als je zonder WA-verzekering of een andere dekking de weg op gaat. De wegen zijn onvoorspelbaar. Voordat je het weet, gebeurt er wat en sta je voor veel kosten. De financiële bescherming die je met de verzekering krijgt, geeft je juist wel deze gemoedsrust. Wat er ook gebeurt, je staat er niet meer alleen voor. Je kunt vanaf nu alleen nog maar genieten van de ritten die je maakt en laat jezelf niet meer afleiden door gebeurtenissen die onderweg gebeuren en de eventuele ongevallen.