Ondernemend

Fotograaf of journalist? Zo blijf je anoniem en houd je de lens van je camera verborgen

Als je fotograaf of journalist bent, wil je niet altijd opvallend aanwezig zijn. In sommige gevallen is anonimiteit juist pure noodzaak. Bijvoorbeeld als je werkt aan een geheim project of misstanden wilt vastleggen met de verborgen camera. Soms wil je ook plaatjes kunnen schieten zonder dat je de natuurlijke omgeving verstoort. Hoe houd je de cameralens dan verborgen en op welke manier kun jij je als professional zo onopvallend mogelijk bewegen?

  1. Pas je apparatuur aan

Je wilt geen aandacht trekken door een te grote camera met een professionele lens. Gebruik dus bij voorkeur een compacte camera die je makkelijk kunt verbergen. Bijvoorbeeld in een hoes of een zogenaamde skin. Tegenwoordig zijn deze camera’s ook in staat om beelden te maken van hoge kwaliteit. Dat geldt overigens ook voor de meeste smartphones. Daarmee ben je voor de omgeving niet direct herkenbaar als een journalist of een fotograaf.  

  1. Draag onopvallende kleding

Als je niet herkend wilt worden, is het verstandig om kleding te dragen die zo min mogelijk opvalt. Draag je shirts of jassen met felle kleuren, prints of merknamen. Die zijn namelijk makkelijker te onthouden dan kleding in neutrale kleuren. Zoals donkergrijs of zwart.  

  1. Fotografeer op specifieke tijden

Als je anoniem wilt blijven is het ook belangrijk om uit te zoeken wanneer een omgeving of plek het meest rustig is. Vaak is dit ’s avonds of juist net na zonsopkomst. Je loopt dan niet het risico dat de plaats vergeven is van mensen of toeristen. Wil je meerdere beelden maken van een locatie? Verdeel de tijden dan goed. Om zo min mogelijk op te vallen is het belangrijk dat je niet dag-in-dag-uit te zien bent op dezelfde plek. De kans dat mensen je dan gaan herkennen als een professional is dan vanzelfsprekend vele malen groter.  

  1. Lees regels en wetten goed door

Ga je naar het buitenland of bezoek je een speciale plek? Doe dan vooraf onderzoek naar de betreffende regels. Hoe wordt er gehandhaafd, wat zijn de wetten en de straffen? Soms is het gewoonweg niet toegestaan om beelden te maken van een omgeving of gebouw. Niet alleen in het buitenland, maar ook steeds vaker in Europese landen en Nederland. Als u een drone gebruikt, zorg er dan voor dat u eerst de relevante Nederlandse wetgeving of buitenlandse regelgeving grondig doorneemt. 

  1. Documenten en foto’s verzenden met een VPN

Als je eenmaal goede beelden of foto’s hebt gemaakt, is het ook belangrijk om deze op een veilige manier online op te slaan of te bewaren. Het gebruik van een betrouwbare vpn is dus een aanrader. Hiermee is het IP-adres van het betreffende apparaat niet zichtbaar. Ook gevoelige informatie die je verstuurt als journalist of fotograaf wordt gecodeerd. Deze data is dan moeilijk te onderscheppen en niet bruikbaar voor cybercriminelen of de overheid. Dat geldt ook voor de website pagina’s die je opent of de informatie die je online opzoekt. Een Virtual Private Network gebruiken als professional is dus belangrijk om jezelf te beschermen.   

Tot slot
Niet willen opvallen als fotograaf of reporter, doe je niet altijd omdat je dat zelf wilt. Soms is discretie ook een pure noodzaak. Denk maar eens aan gevoelige onderwerpen of situaties die de maatschappij bezighouden, maar niet zomaar naar buiten worden gebracht. Met de bovenstaande tips komt jouw creativiteit, professionalisme en veiligheid niet in gevaar.