Ondernemend

Festivals kampen met forse financiële problemen

De coronajaren hebben ervoor gezorgd dat festival organisaties steeds vaker in problemen komen. Ze kampen met grote tekorten aan personeel en vrijwilligers. Daarnaast zijn er vaak ook financiële zorgen. Dat werd onder meer duidelijk bij de festivals op Bevrijdingsdag. Deze waren altijd gratis toegankelijk, maar steeds vaker wordt overwogen om een toegangsprijs in rekening te brengen om kostendekkend te kunnen werken. De overheid is om steun gevraagd. Die komt er, maar de hulp gaat volgens velen nog niet ver genoeg.

Fonds voor dekking bij noodzakelijke afgelasting

De organisatie van een festival moet steeds vaker rekening houden met gedwongen afgelasting van een festival door extreem weer. Na het drama bij het Belgische Pukkelpop jaren geleden zijn organisaties extra alert op weersvoorspellingen. Bij een weeralarm wordt al snel besloten om een festival te staken of helemaal niet door te laten gaan. Dat betekent natuurlijk een flinke financiële strop voor de organisatie. Bezoekers die een ticket hebben gekocht moeten immers worden gecompenseerd. Dit gebeurde in juli 2023 bijvoorbeeld nog toen de festivals Awakeness en Bospop niet door konden gaan door een aangekondigde zomerstorm. Deze storm bleek de zwaarste in zijn soort sinds het KNMI dit soort informatie registreert.

Strop voor artiesten

Niet alleen voor de bezoekers is het een teleurstelling als en optreden niet kan doorgaan. Natuurlijk is de artiest vooraf betaald. Een artiest boeken gebeurt doorgaans al maanden van tevoren. Maar voor de artiest is het natuurlijk niet leuk om fans teleur te moeten stellen. Een artiest geeft ook liever een optreden waar de bezoekers van genieten dan alleen maar zijn gage te krijgen omdat de organisatie nu eenmaal verplicht is om die toch te betalen ook als het optreden niet kan doorgaan.

Compensatie bij afgelasting

Voor de festivals op Bevrijdingsdag komt er nu compensatie van de overheid als het festival door slecht weer niet kan doorgaan. De organisatie kan dan een vergoeding krijgen voor gemaakte kosten. Dit besluit is genomen omdat de regering het belangrijk vindt dat er op Bevrijdingsdag festivals worden georganiseerd. Een aantal festivals kondigde in 2023 aan te stoppen met de organisatie omdat het financieel niet meer haalbaar bleek. Volledig dekkend is de bijdrage van de overheid overigens niet. Festivals zijn en blijven dan ook voor een belangrijk deel afhankelijk van sponsors.

Is er nog toekomst voor gratis festivals?

Het is wel duidelijk dat velen het enorm waarderen dat er gratis festivals worden georganiseerd. Bij vrijwel alle evenementen wordt er uiteindelijk opgeroepen om niet meer naar het festival te komen omdat het terrein vol staat. Velen zullen het dan ook betreuren als deze evenementen in de toekomst niet meer georganiseerd kunnen worden. Maar dan zal er wel voldoende geld beschikbaar moeten zijn. Ook omdat de eisen voor beveiliging steeds strenger worden. En er moet een oplossing komen voor het groeiend tekort aan vooral technisch personeel. Velen van hen hebben tijdens de corona pandemie ander werk gevonden en hebben besloten niet weer terug te keren naar de festivals.