Ondernemend

Een nieuwe set kleren voor op de motor

Als fervent motorrijder begrijp je als geen ander het belang van veiligheid tijdens het rijden. De kleding die je draagt speelt daarbij een helpende en belangrijke rol. In deze blog helpen we je bij het kiezen van de juiste motorkleding. Neem voldoende tijd om een motorpak, laarzen, handschoenen en helm zorgvuldig te selecteren. Doe online onderzoek, maar bezoek ook zeker een winkel om te passen. Lees met ons mee en ontdek hoe je de beste keuzes kunt maken voor jouw veiligheid en rijcomfort.

Een motorpak dat goed past

Een perfecte pasvorm van je motorpak is van groot belang. Het moet als gegoten zitten en als een tweede huid aanvoelen voor optimale bescherming. Controleer goed of de beschermende delen op de juiste plaats zitten. Ook de zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk; kies daarom bij voorkeur voor een lichte kleur of een pak met reflecterende strepen. Maar alleen passen is niet genoeg. Test het pak door op de motor te stappen en te voelen hoe het materiaal aanvoelt tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je onderkleding draagt die je ook tijdens het motorrijden zou dragen om een nauwkeurige pasvorm te bepalen.

Een goed paar handschoenen

Bij handschoenen kun je kiezen tussen kunststof en leer. Leer wordt vaak gebruikt voor zomerhandschoenen, terwijl beide opties geschikt zijn voor andere seizoenen. De voor- en nadelen van elk materiaal zijn vergelijkbaar met die van motorpakken. Kunststof handschoenen hebben als voordeel dat ze sneller drogen, handig bij regenachtig weer. Het is verstandig om handschoenen iets ruimer te kopen. Strakke handschoenen kunnen de bloedcirculatie belemmeren, wat kan leiden tot koude handen. Leren handschoenen zitten in het begin wat stroef maar voelen uiteindelijk als een tweede huid.

Een passend paar laarzen

Het is essentieel om goede motorlaarzen te hebben voor de bescherming van je voeten. Neem de tijd om het juiste paar te vinden en neem sokken mee die je tijdens het rijden draagt, zodat de laarzen niet te strak zitten en je geen koude voeten krijgt tijdens het rijden. Let er ook op dat de laarzen minstens 10 centimeter boven de enkel uitsteken om je enkels goed te beschermen tijdens het rijden.

Een goede helm

Een integraalhelm biedt de hoogste veiligheid, gevolgd door de systeemhelm (integraalhelm met opklapbaar vizier/kinstuk). Het voordeel van een systeemhelm is dat je gemakkelijker kunt communiceren met het opgeklapte kinstuk en dat het dragen van een bril makkelijker is. Bij het kiezen van een jethelm is het verstandig om een model te kiezen met een lang vizier om te voorkomen dat de rijwind erdoorheen gaat, wat nogal irritant kan zijn. Ongeacht het type helm dat je kiest, zorg ervoor dat de pasvorm perfect is. Let erop dat de helm goed past, stevig op je hoofd zit en niet knelt, vooral bij de wangen. Ook is het belangrijk om te letten op het E-4 keurmerk; als dit niet aanwezig is, koop de helm dan niet.