Ondernemend

Een matras dat past bij jouw nachtrust

Een goede nachtrust begint bij het juiste matras. Een matras dat je lijf ondersteunt, van rug tot nek en schouders. Waardoor je lekker lang slaapt. Maar let ook op de ventilatie van het matras. Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe! Het maken van een keuze tussen allerlei verschillende matrassen kan lastig zijn. Wij hebben daarom wat belangrijke informatie voor je verzameld om makkelijker te kiezen.

Bepaal je budget

Je besteedt zo ongeveer een derde van je leven op een matras. Dus het is wel zo fijn als dat een comfortabele plek is. De kwaliteit en levensduur van een matras hangen vaak samen met de prijs die je ervoor betaalt. Goedkope matrassen onder de €400 zijn vaak minder comfortabel en hebben de neiging om sneller ligkuilen te vormen. In de prijsklasse van €400 tot €600 vind je matrassen die kwalitatief beter zijn. Ga je een klasse hoger tot €800 euro, heb je nog meer keuze uit luxe. Ga je daarboven, kom je echt op de hoogste kwaliteit. Bekijk wat je hebt qua budget.

Voor ieder persoon verschillend

Als je veel draait in je slaap, is een traagschuim matras misschien niet de beste keuze. Voor wie snel koud wordt in bed zijn koudschuim matrassen, latex matrassen of Talalay latex matrassen aan te raden vanwege de isolerende eigenschappen. Als je daarentegen snel warm wordt of veel transpireert, is een matras met goede vocht- doorlatendheid, zoals een koudschuim of een pocketveren matras beter voor je. Over het algemeen hebben mensen boven de 80 kilo baat bij een matras met een stevige kern voor de beste ondersteuning. Voor personen boven de 100 kilo wordt vaak aangeraden te kiezen voor een 1000 pocketveren matras, of een stevig koudschuim matras. Als je minder dan 80 kilo weegt, kun je overwegen een iets zachter matras te kiezen voor meer comfort.

De levensduur van een matras

Natuurlijk wil je dat je matras zo lang mogelijk meegaat; een goed matras kan wel tot tien jaar meegaan. Maar de prijs van een matras zegt niet per se iets over de kwaliteit. Er zijn grote prijsverschillen tussen verschillende vullingen, zoals latex en traagschuim. Ook betaal je vaak meer voor extra luxe, zoals een hoogwaardige afwerking of een afneembare tijk. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de specifieke eigenschappen en materialen die passen bij jouw slaapbehoeften en voorkeuren. Zo kun je een goede keuze maken die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor je nachtrust op de lange termijn.