Ondernemend

Duik in de aandelenmarkt: Tips voor effectief handelen

De aandelenmarkt heeft voor heel wat mensen een mythisch karakter: ze begrijpen het algemene concept wel, maar blijven er liefst ver van weg en laten het handelen erin over aan professionals.

Maar handelen in de aandelenmarkt is heus niet zo ingewikkeld, ook als beginner kan je hiermee beginnen! In dit artikel geven we je een paar algemene tips die je  op weg helpen en een aantal populaire en succesvolle strategieën om effectief te handelen.

Daytrading vs Langetermijn handelen

Een van de beste manieren om effectief te handelen op de aandelenmarkt is simpelweg wat aandelen van sterke bedrijven aan te kopen en die decennialang vast te houden. De kans is zeer groot dat ze in waarde zullen stijgen.

Je kan ook kiezen voor daytrading, waarbij je veel actiever begint te handelen op de aandelenmarkt via een trading platform. Dit is een website of app waar je snel en eenvoudig kan handelen en je hebt er geen derde partij zoals een bank voor nodig. Je kan snel aandelen kopen en verkopen, en er meestal heel wat handige informatie over vinden.

Er zijn heel veel trading platforms op de markt, maar als beginner is het niet zo eenvoudig om er eentje te selecteren dat echt bij jou past. Je kiest best voor een trading platform waar je allerlei gratis tools kan gebruiken om de kneepjes van het vak te leren, zoals tutorials en een demoaccount.

Het doel van daytrading is veel kleine winsten maken dankzij de kortetermijn bewegingen van de aandelenmarkt, door snel aandelen te kopen en te verkopen.

Dit komt natuurlijk met risico, en ervaren traders gebruiken veel geavanceerde technieken om geïnformeerde beslissingen te maken en hun risico te beperken.

Als beginner is het beter om bescheiden te beginnen en alleen geld te gebruiken dat je je kan veroorloven te verliezen, en populaire basisstrategieën te gebruiken.

Enkele tips

Voordat je meteen begint met daytrading, is het best dat je de volgende algemene tips goed doorneemt:

• Doe onderzoek! Het is cruciaal om de markt grondig te onderzoeken. Begrijp de achterliggende concepten, en hoe alles in zijn werk gaat.

• Volg een strategie: Bepaal van tevoren je handelsdoelen en ontwikkel een duidelijke strategie. Doe niet zomaar wat! Wees specifiek over wanneer je wilt kopen of verkopen en onder welke omstandigheden.

• Risicobeheer: Beperk je risico’s door slechts een klein percentage van je totale kapitaal aan één transactie toe te wijzen. Het is vaak aan te raden om niet meer dan 1-2% van je handelskapitaal aan één transactie te besteden, zeker bij daytrading.

• Gebruik Stop-Loss Orders: Een stop-loss order is een vooraf ingestelde prijs op basis waarvan je automatisch verkoopt om je verliezen te beperken.

• Geen emoties: Laat emoties zoals angst en hebzucht niet de overhand nemen. Emotionele beslissingen kunnen leiden tot impulsieve acties en verlies van je geld. Blijf rationeel en volg je vooraf opgestelde strategie.

Algemene strategieën

Zodra je de bovenstaande tips goed begrijpt, kan je een bepaalde strategie volgen. Hier heb je twee algemene basisstrategieën die desondanks erg effectief zijn.

  1. Momentum (trend following) is een strategie waarbij je handelt op basis van de snelheid en kracht van recente prijsbewegingen. Je surft mee op de golf van een aandeel dat omhoog of omlaag beweegt.
  2. Bij Swing/range trading ga je op zoek naar een aandeel dat schommelt tussen een lage en hoge prijs. Je koopt wanneer het zijn dieptepunt nadert, en verkoopt wanneer het nabij de top is.