Ondernemend
Stel je werkt bij een geweldig bedrijf in Apeldoorn of Zutphen, maar je wordt langdurig ziek of raakt burn-out. Kan de arbeidsrelatie dan zomaar worden beëindigd zonder een vaststellingsovereenkomst? Of wat als deze niet goed is opgesteld? En heb je recht op een ontslagvergoeding? In dit artikel geven we een aantal tips, wat je vooral niet moet doen als je in deze vervelende situatie terechtkomt.
De eerste tip is wellicht overbodig, maar te belangrijk om niet op te noemen. Het gaat namelijk om het zelf nemen van ontslag, waardoor je in feite geen aanspraak meer kunt doen op meerdere financiële voordelen. Het is dus erg belangrijk om zelfs bij een verstoorde werkrelatie, een burn out of bij onderpresteren niet zelf ontslag te nemen zonder het inwinnen van deskundig advies.
De tweede en een zeer belangrijke tip is nooit zomaar een document ondertekenen. Hoe goed je werkgever het ook bedoelt of hoe veel er wordt aangedrongen, teken geen vaststellingsovereenkomst zonder hier eerst door een professional naar te laten kijken. Dan hebben we het over een onafhankelijke expert en dus niet iemand die bij jouw werkgever betrokken is met juridische kennis. Kies dus voor een onafhankelijke ontslagspecialist, die voordat jij ondertekent bekijkt of de vaststellingsovereenkomst eerlijk is en waar je precies recht op hebt bij ontslag door langdurige ziekte. Iemand die dus echt (enkel) jouw belangen behartigt.
Een ander advies dat we je willen meegeven is het kennen van je rechten, of in ieder geval het inschakelen van iemand die je kan vertellen wat jouw rechten zijn. Veel mensen weten namelijk niet dat je ook zonder een vast contract of na ontslag vanwege disfunctioneren, vaak toch recht hebt op een ontslagvergoeding. Iets dat dus ook van toepassing is als door ziekte of een burn out je arbeidsrelatie moet worden beëindigd. Neem in ieder geval geen overhaaste of intuïtieve beslissingen, maar schakel een expert in die kan helpen bij het nalopen en/of aanpassen van een vaststellingsovereenkomst bij burn out of ziekte.
Langdurig ziek zijn en ontslag (zowel met en zonder wederzijdse instemming) is uiteraard totaal iets anders dan wanneer een werkgever ontslag geeft vanwege een reorganisatie of omdat er geen werk meer is. Er zijn dan ook speciale regels die voor jou als werknemer belangrijk zijn om te weten.
Zo mag een werkgever een langdurig zieke werknemer de eerste twee jaar niet ontslaan. Hierna kan de werkgever wel een ontslag aanvragen, wat gaat in samenwerking met het UWV. Een ontslagspecialist kan je ook hierbij helpen, om uit te zoeken of je recht hebt op een ziektewetuitkering. Iets dat niet altijd mogelijk is in combinatie met een vaststellingsovereenkomst. Ook in dit geval is het dus belangrijk om eerst goed te weten wat je opties zijn, om vervolgens pas stappen te ondernemen. Waarbij we de tweede tip, om nooit zomaar iets te ondertekenen, nog even aanhalen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen. Weet je niet of je stress hebt of al bijna tegen een burn out aan zit? Lees dan ook dit artikel.