Ondernemend

‘De natuur mag voorop staan’

Hoe onderscheid je je als bedrijf wanneer er honderden ‘concullega’s’ in de regio werken? Door je te richten op organisch gevormde tuinen, antwoordt Nicolaas Bessels van BesselsGreen. “De natuur staat bij ons voorop.”

Nicolaas staat al van kinds af aan in de tuin. De natuur, met zijn grote diversiteit aan bloemen, planten, struiken en bomen, trekt al van jongs af aan zijn aandacht. Na diverse opleidingen aan bos- en tuinbouwscholen en een stage in Groot-Brittannië, heeft hij in 2001 van zijn passie zijn werk gemaakt. Met zijn zevenkoppige team biedt hij een compleet pakket aan. “We hebben het aanlegteam, dat vaak drie tot vijf weken aan een project werkt. Het onderhoudsteam waarmee wij de klanten (zowel bedrijven als particulieren) volledig kunnen ontzorgen en ondersteunen. Het flexteam voor de kleine klusjes en diverse werkzaamheden. Ook zijn we in de winter actief in de bos- en boomverzorging – met gecertificeerde European Tree Workers (ETW) – en we hebben iemand op kantoor voor de administratie. Daarnaast zijn we ook een erkend leerbedrijf voor stagiairs.”

Operatie steenbreek
Duurzaamheid is nog altijd een belangrijk thema en daar hoort ook minder bestrating bij. BesselsGreen probeert hier op in te spelen door alleen bestrating aan te leggen wanneer dit functioneel is. “We proberen de natuur te volgen. We verkopen tuinen, we zijn geen stratenmakerbedrijf. We kijken dan ook eerst naar de planten en dan pas naar de bestrating.” Nicolaas geeft een voorbeeld van een tuin waar het aanlegteam nu mee bezig is. “Bij deze klant lag er eerst een recht stenen pad. Zij heeft nu geen auto meer, dus dat brede pad naar de garage is niet meer nodig. Wij hebben een licht kronkelend weggetje naar de deur aangelegd en verder veel planten. Vaak voegen we ook een waterelement toe, zoals een borrelsteen of waterbak. Dit trekt weer vogels aan. Daarnaast zorgt de juiste plantenkeus voor een grote biodiversiteit.”

Meedenken
De klant wordt van begin tot eind in het plan meegenomen. “Vaak hebben klanten van tevoren al wel een idee, maar hier gaan we niet zomaar in mee. We brengen pas advies uit na een uitgebreide kennismaking: hoe is het nu, wat is de leefstijl, wat zijn de woonwensen en wat betekent dat dan voor de tuin? Dat spreken we goed door en pas dan gaan we met het ontwerp aan de slag. Dit onderwerp moet ook toekomstproof zijn. Een nieuwe tuin aanleggen kost best veel geld en het zou zonde zijn als je over een paar jaar weer een nieuwe moet aanleggen. Er zijn vaak zaken waar klanten niet aan denken. Zo kijken ze tot de erfgrens, maar dat is niet het einde van de beleving. Je moet ook opletten waar de zon op- en ondergaat en waar je op uitkijkt.” Met deskundigheid wordt de tuin op alle fronten uitgevoerd tot het gewenste resultaat. Omdat Nicolaas weet dat niet iedereen een grote plantenkennis heeft, levert hij bij de tuin een boekje met alle toegepaste planten. “Hier staat ook in wat voor zorg en aandacht de plant eist.”

Lageweide 23
7231 NN Warnsveld
T 06-11018300 of 0575-549277
E info@besselsgreen.nl
W www.besselsgreen.nl