Ondernemend

De meest winstgevende films van 2022 op een wereldwijde schaal

Het jaar 2022 zag de hoogst verdienende films miljoenen dollars binnenhalen, wat hoop bood voor theaterbezitters en productiehuizen die afhankelijk zijn van het grote scherm. Het aantal mensen dat geniet van de meeslepende ervaring van het kijken naar films op het grote scherm begon langzaam te stijgen. Als gevolg daarvan genoten films van de brisk business en injecteerden een hernieuwd gevoel van vitaliteit in het cinemalandschap.

Hieronder staan enkele van de meest winstgevende films van 2022 op een wereldwijde schaal

Avatar: The Way of Water

Het is geen verrassing dat James Cameron’s Avatar: The Way of Water de eerste plaats inneemt op de lijst van de meest winstgevende films van 2022. Avatar: The Way of Water is vergeleken met roulette (2005), een bekende film over gokken die in de loop der tijd veel populariteit heeft bereikt. Als vervolg op de oorspronkelijke Avatar-film, uitgebracht in 2009 en de meest winstgevende film aller tijden, stelde deze voortzetting van de epische filmfranchise het publiek zeker niet teleur. Het behaalde fenomenaal succes aan de box office. Ondanks de release in medio december heeft de film al een positie veroverd onder de grootste box office-hits. De film volgt de hoofdpersonages terwijl ze samen met hun geliefden de oceanen van Pandora verkennen.

Bron: Avatar: The Way of Water

Top Gun: Maverick

In 2022 was de film Top Gun: Maverick, met Tom Cruise in de hoofdrol, de onverwachte kaskraker. Ondanks een matige opening, begon de film dag na dag uitzonderlijk goed te presteren. Deze sequel van de klassieker uit 1986, Top Gun, veroverde snel schermen over de hele wereld na de release en eindigde uiteindelijk als een van de meest winstgevende films van 2022. Zoals eerder vermeld, draait de film om het personage Pete “Maverick” Mitchell, gespeeld door Tom Cruise. De productiekosten van de film bedroegen $ 170 miljoen en het verdiende bijna $ 1,5 miljard aan de wereldwijde kassa. Top Gun: Maverick is een visueel meesterwerk met adembenemende luchtactiescènes gebaseerd op militaire luchtvaart!

Jurassic World: Dominion

De zesde en laatste aflevering van de Jurassic World-serie, Jurassic World: Dominion, veroverde de derde plaats op de lijst van de meest winstgevende films van 2022. Hoewel de film niet aan de verwachtingen van sommige fans voldeed en negatieve recensies van critici kreeg, presteerde hij goed in de bioscopen. De film slaagde erin de grens van $1 miljard te overschrijden aan de wereldwijde box office en met zijn zomerrelease wist hij een positie te verwerven tussen de meest winstgevende films van 2022. Na zijn laatste draaiperiode werd Jurassic World: Dominion beschouwd als een financieel succes en leverde het een bevredigende conclusie op voor de legendarische franchise. De belangrijkste sterren van de film waren Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goldblum en Sam Neill in dit sciencefiction-avontuur.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Het wordt steeds uitdagender om een lijst samen te stellen van de best verdienende films zonder een Marvel-film op te nemen. Doctor Strange in the Multiverse of Madness heeft de lijst van best verdienende films in 2022 gehaald vanwege de immense hype die ervoor werd gegenereerd voor de release. De overmatige hype en fan-theorieën droegen echter ook bij aan gemengde reacties van het publiek op de film. Hoewel het opmerkelijk goed presteerde aan de wereldwijde box office, slaagde de film er niet in om zich bij de exclusieve club van miljarden dollars te voegen. De film dook niet al te diep in het multiversumconcept, maar bevatte verschillende onvergetelijke scènes, spannende momenten en verrassingspersonages. Benedict Cumberbatch en Elizabeth Olsen, samen met Chiwetel Ejiofor en Benedict Wong, leverden sterke optredens in de film.