Ondernemend

De Lion’s Mane paddenstoel is misschien wel de mooiste ter wereld

Eekhoorntjesbrood, de vliegenzwam en de champignon. Paddenstoelen komen voor in allerlei soorten en maten. De één nog mooier dan de ander. In het rijtje van bijzondere paddenstoelen mag de Lion’s Mane zeker niet ontbreken. Naast dat deze paddenstoel een zeer bijzonder uiterlijk heeft, is het ook een geliefd ingrediënt binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde dankzij de bijzondere eigenschappen. Ontdek de unieke Lion’s Mane paddenstoel!

Lion’s Mane

De Lion’s Mane (Hericium erinaceus) is een prachtige roomwitte paddenstoel. Misschien is het zelfs wel de mooiste paddenstoel ter wereld. De paddenstoel is eenvoudig te herkennen: het heeft een volle bos sierlijke stengels die doen denken aan de manen van een leeuw. Lion’s Mane kan ook prima gegeten worden. De smaak is zacht, subtiel en doet een beetje aan kreeft denken.

De paddenstoel komt voornamelijk voor in Azië, hoewel je het ook in Noord-Amerika en Noord-Europa tegen kunt komen. De paddenstoel groeit op boomstammen van de beukenboom. Omdat de paddenstoel tegenwoordig mateloos populair is, is de Lion’s Mane vrij zeldzaam in de vrije natuur. Om aan de grote vraag te voldoen wordt de paddenstoel ook op speciale paddenstoel boerderijen gekweekt. Hierbij worden de natuurlijke omstandigheden zo optimaal mogelijk nagebootst.

De bijzondere eigenschappen van de Lion’s Mane Paddenstoel

Toegegeven, in Europa wordt de paddenstoel niet vaak gegeten. Wél wordt de Lion’s Mane steeds populairder als voedingssupplement. Dit heeft te maken met de bijzondere eigenschappen die de paddenstoel bezit.

Welke eigenschappen dit zijn? Wel, allereerst wordt de Lion’s Mane als nootropic beschouwd. Dit zijn voedingssupplementen die een gunstige eigenschappen hebben op de hersenen. Lion’s Mane wordt daarom als supplement gebruikt om je hersenfuncties scherp te houden*. De paddenstoel stimuleert cognitieve functies zoals het geheugen en de concentratie*. Handig dus als je moet studeren voor je examen of als je nog een deadline hebt af te ronden. Bovendien ondersteunt Lion’s Mane de groei van het Nerve Growth Factor (NGF) van zenuwcellen in de hersenen*.

*Deze claims zijn bij EFSA onder behandeling.

Nerve Growth Factor

Nerve Growth Factor is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de prikkeloverdracht in de hersenen, met name bij de zenuwcellen. Deze zenuwcellen – ook wel neuronen genoemd – helpen bij het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Het eiwit NGF is hierbij essentieel om de taak van zenuwcellen te kunnen volbrengen. Wat NGF ook bijzonder maakt: het heeft het vermogen om de functies van beschadigde hersencellen naar intacte cellen te verplaatsen.

Dit houdt in dat NGF ervoor zorgt dat de zenuwcellen in ons brein beschermd worden, waardoor ze minder snel achteruit gaan. Zodoende helpt NGF om het verouderingsproces te vertragen, waardoor de hersenfuncties vitaal blijven.

Kies voor biologisch

Wil je Lion’s Mane kopen? Kies dan bij voorkeur voor een biologisch supplement. Waarom biologisch? Paddenstoelen hebben een belangrijke functie; het zijn namelijk belangrijke schoonmakers van de natuur. Alle stoffen uit de omgeving nemen ze op, zowel goede als slechte stoffen. Zou een fabrikant tijdens de teelt pesticiden of andere chemicaliën gebruiken, dan zouden deze stoffen in de paddenstoel terechtkomen. In andere woorden: hoe schoner de omgeving, hoe zuiverder de paddenstoel en dus ook jouw voedingssupplement.

Bronnen:
– Improving effects of the mushroom Hericium erinaceus on mild cognitive impairment
– Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom
– Potential Antidepressant Effects of Hericium erinaceus