Ondernemend

De grootste gevaren van schimmel in huis

In de meeste woningen is het niet goed gesteld met de luchtkwaliteit. Tegenstrijdig genoeg juist doordat we onze huizen door de jaren heen steeds meer zijn gaan verbeteren. Hierbij staat isolatie bijvoorbeeld op de eerste plaats. Maar hoe meer er wordt geïsoleerd, hoe belangrijker het wordt om voldoende ventilatiemogelijkheden te creëren. En daar schort het nog dikwijls aan. Schimmels zijn niet alleen ongelooflijk lelijk om te zien, maar kunnen ook nog eens enorme gevolgen hebben voor de totale gezondheid. Het is daarom noodzaak dat schimmel in huis zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Om dat te kunnen realiseren is het belangrijk dat men weet welke schade schimmels aan kunnen richten. Zowel in huis als voor de gezondheid. We zetten de grootste gevaren op een rijtje.

De structuur van de woning wordt aangetast
Schimmels lijken op het eerste gezicht misschien enkel minder mooi om te zien, maar wist je dat ze ook nog eens de structuur van de woning kunnen aantasten? Schimmels kunnen enorm veel invloed uitoefenen op het constructieve aspect van iedere oppervlakte. Wanneer schimmels langdurig blijven zitten, kunnen ze de oppervlakte telkens een beetje weker maken. Na verloop van tijd zal de kracht van de oppervlakte dusdanig verminderen dat het in zijn geheel kan loslaten of afbrokkelen.

Schimmelplekken kunnen de structuur dusdanig aantasten dat in veel gevallen het behang geheel verwijderd moet worden en ook verf opnieuw aangebracht moet worden. Zeker wanneer de schimmel niet tijdig is opmerkt. Hierdoor kan de schimmel zich zo diep gaan nestelen dat er niets meer anders op zal zitten dan nieuw pleisterwerk aanbrengen. Met alle kosten die hierbij komen kijken.

Gevaar voor de gezondheid
Iets wat veel mensen niet beseffen is dat schimmelplekken ook nog eens enorme gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Zeker voor jonge kinderen, mensen met luchtwegenproblemen of een lage weerstand. In sommige gevallen kan dit zelfs dusdanig tot problemen leiden dat dit zelfs het leven in gevaar kan brengen. Denk aan ernstige astma-aanvallen en longontstekingen.

Gelukkig zijn de meeste fysieke klachten door schimmelhaarden iets minder heftig. Toch wel enorm vervelend. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als hoestbuien, slechte weerstand, maar ook zelfs huidirritaties. Hoe meer schimmels er in huis aanwezig zijn, hoe erger de klachten.Heb je last van schimmel in huis en wil je weten hoe erg het met de gezondheid is gesteld? Laat dan een luchtkwaliteit meting doen. Bovendien zijn dit specialisten die direct ook hulp kunnen bieden om het probleem op te lossen.

Vervelende geur
Schimmelplekken kunnen ook het wooncomfort verstoren doordat zij een zeer vervelende geur verspreiden. Dit kunnen we het best als muf beschrijven. Deze geur wordt veroorzaakt door de talloze bacteriën die zich in huis vormen. Bovendien hechten schimmels zich aan werkelijk alle materialen en textiel in huis. Hierdoor zal je in ernstige gevallen ook alle meubels en ander textiel in huis moeten vervangen om de muffe geur volledig te kunnen verwijderen. Wacht daarom nooit te lang wanneer je een schimmelplek opmerkt en grijp tijdig in om erger en grotere kosten te voorkomen.