Ondernemend

De glorie terugbrengen: De top 5 managers die Ajax naar succes zouden kunnen leiden

De Nederlandse professionele voetbalclub Ajax, vaak bekend als AFC Ajax, werd in 1900 in Amsterdam opgericht. Het is een van de meest illustere clubs uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, met 34 Eredivisie-kampioenschappen, 19 KNVB-bekers en vier Europa Cups. Ajax heeft de wereld ook enkele van de beste voetballers geschonken, zoals Dennis Bergkamp, Marco van Basten en Johan Cruyff.

Ajax domineerde het Europese voetbal in de jaren zeventig en tachtig en won de Europa Cup drie keer op rij in 1970, 1971 en 1972. Het team vertegenwoordigde in die tijd de “Totaalvoetbal”-stijl en stond onder leiding van Rinus Michels, de manager van de club. Het spel van Total Football was vloeiend en dynamisch, met naadloze positiewisselingen en frequente positiewisselingen in de loop van de wedstrijd.

Ajax bleef in de jaren negentig talentvolle voetballers ontwikkelen en domineerde de Eredivisie door in die periode vijf keer kampioen te worden. De club maakte echter een periode van verval door in de jaren 2000 en 2010, met weinig Eredivisie-succes en minder succes in Europese toernooien. Niettemin heeft Ajax een solide jeugdopleiding die wordt beschouwd als een van de beste ter wereld en voortdurend uitstekende jonge spelers voortbrengt.

Ajax probeert momenteel zijn vergane glorie te heroveren en is op zoek naar een manager die het team naar de overwinning kan leiden. Ajax is een club met een enorm potentieel en een veelbelovende toekomst vanwege zijn rijke historie, toegewijde supporters en sterke team.

Na een reeks nederlagen in de competitie is Schreuder bij Ajax, zojuist ontslagen. Een nieuwe manager is hard nodig om de ploeg weer in haar oude glorie te herstellen, want de club staat nu vijfde in de stand met 34 punten. De top 5 van managers die het stokje bij Ajax kunnen overnemen en de ploeg weer in haar oude glorie kunnen herstellen wordt in dit artikel onder de loep genomen.

Louis Van Gaal

Louis Van Gaal is een iconische manager in de geschiedenis van het voetbal. Hij won zijn eerste trofee als manager met Ajax en dat was de KNVB beker. Hij behaalde vele wonderen met Ajax, waaronder de Eredivisie titels, UEFA Super Cups en de Intercontinental Cup. Een van zijn beste prestaties met Ajax was het winnen van de competitie in het seizoen 1994-95 zonder ook maar één wedstrijd te verliezen. Van Gaals grootste prestatie was echter het winnen van de Eredivisie-titel in 2009 met AZ Alkmaar, 11 punten los van Ajax. Een terugkeer naar Ajax zou een iconisch moment zijn en zou de club weer in ere kunnen herstellen.

Paulo Fonseca

Paulo Fonseca heeft na zijn succesvolle periode bij Shakhtar Donetsk en Roma laten zien dat hij tot veel meer in staat is. Hij staat erom bekend dat hij een mix van ervaren en jongere spelers in zijn voordeel gebruikt. Fonseca heeft ook laten zien dat hij zijn team kan aanpassen aan de eisen. In zijn carrière als manager heeft hij drie keer de Oekraïense Premier League en drie keer de Oekraïense beker gewonnen. Zijn voorkeursformatie is een 4-2-3-1 en die zou hij mogelijk naar Ajax kunnen brengen.

Lucien Favre

Lucien Favre is een voormalig manager van Borussia Dortmund die in zijn carrière meerdere malen zilverwerk heeft gewonnen. Hij won als manager de Zwitserse beker en het Zwitserse kampioenschap. Favre’s teams spelen een dynamische, snelle en aanvallende voetbalstijl. Hij past ook een gecontroleerde, op balbezit gebaseerde speelstijl toe, wat zijn belangrijkste tactiek is. Toen hij in 2016/17 en 2017/18 OGC Nice leidde, eindigde hij als tweede tegen PSG.

Pascal Jansen

Pascal Jansen is een rijzende ster in de voetbalwereld. Hij is momenteel manager bij AZ Alkmaar en leidt de ploeg naar grote successen. AZ Alkmaar staat tweede in de Eredivisie en heeft slechts twee punten achterstand op koploper Feyenoord. De ploeg van Jansen laat kwaliteitsvoetbal zien en heeft Ajax zelfs met 2-1 verslagen. Hoewel hij heeft toegezegd bij AZ Alkmaar te blijven, zou een grote club als Ajax hem in de verleiding kunnen brengen om zich aan te sluiten en de club naar nieuwe hoogten te brengen.

Marcelo Bielsa

Marcelo Bielsa is een voormalige manager van Leeds die een ideale leider zou zijn om Ajax te leiden. Bielsa heeft clubs geleid in Italië, Frankrijk, Engeland en Spanje, maar heeft nog geen enkele club in de Nederlandse competitie geleid. Hij staat bekend om zijn aanvallende opstelling en het ontwikkelen van jonge spelers. Bielsa was eerder geïnteresseerd om bij Everton aan de slag te gaan, maar er is geen officiële benadering geweest. Hij zou mogelijk het vuur in veel slecht presterende spelers en talentvolle jongeren bij Ajax weer kunnen aanwakkeren.

Kortom, deze top 5 managers zouden een nieuw niveau van succes naar Ajax kunnen brengen en de club weer in haar oude glorie kunnen herstellen. Of het nu gaat om de iconische terugkeer van Louis Van Gaal, Paulo Fonseca’s mix van ervaren en jongere spelers, Lucien Favre’s dynamische speelstijl, Pascal Jansen’s succes met AZ Alkmaar. 

Na het recente ontslag van Alfred Schreuder is Ajax op zoek naar een nieuwe manager. De club is op zoek naar een manager die het team succes kan brengen. In dit artikel kijken we naar de top 5 managers die Schreuder zouden kunnen vervangen bij Ajax.