Ondernemend

Dé checklist om te beginnen met sparen

Wil jij beginnen met sparen? Misschien omdat je een doel voor ogen hebt, of omdat je een mooi bedrag voor later wilt hebben. Het is handig om te weten waar je mee bezig bent, zodat je makkelijk en snel jouw doel kunt bereiken. Wil je weten waar je op moet letten? Met deze checklist van de accountant amsterdam ben jij op de hoogte van alle ins en outs rondom sparen.

Zo begin je met sparen

De eerste stap in het sparen is het maken van een persoonlijke begroting. In een begroting zet je al jouw inkomsten en uitgaven op een rij, zodat je een goed overzicht hebt van de geldstromen. Zo kun je zien of en hoeveel geld je overhoudt, waarmee je dus kunt gaan sparen. Ook kun je zien of je eventueel kunt besparen. Daarnaast moet je ook zorgen voor een buffer. Mocht je voor onverwachte uitgaven komen te staan, kun je hier financieel gezien mee omgaan. Vervolgens kun je een spaarrekening gaan kiezen. Vergelijk verschillende spaarrekeningen van verschillende banken, zodat je de beste kunt uitkiezen. Hierbij moet je natuurlijk vooral letten op de hoogte van de spaarrente, maar ook op de regels omtrent de rente. Vaak staat er in de voorwaarden dat de bank de rente onaangekondigd mag wijzigen. Daarom is het belangrijk om een bank te kiezen die dit niet doet, of af en toe van bank te wisselen voor de beste spaarrente. Daarnaast kun je ook kiezen voor een bank waar je kunt kiezen voor groen sparen. Hier kun je namelijk interessante voordelen mee krijgen.

Op welke manier ga je sparen?

Nadat je de voorgaande zaken hebt geregeld, is het tijd om te kijken naar de manier waarop je gaat sparen. Je kunt automatisch sparen, waarin er elke maand automatisch een bedrag wordt overgeboekt op de spaarrekening. Je kunt dit bedrag zelf aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je extra gaat verdienen, of juist minder. Ook kun je kiezen voor spaardeposito. Dit is vooral interessant wanneer je het geld de komende tijd niet nodig zult hebben. Je zet het bedrag namelijk voor een bepaalde periode vast, waar je een hogere rente voor terugkrijgt dan wanneer je spaart op een gewone spaarrekening. Je kunt ook kiezen voor andere manieren van vermogensopbouw. Een voorbeeld hiervan is beleggen, wat meer risico met zich meebrengt, maar ook een hoger rendement geeft. Daarnaast kun je ook kiezen voor het extra aflossen van je hypotheek, wat ook valt onder sparen.