Ondernemend

De beste manieren om je hersenen te trainen

De hersenen zijn het meest complexe orgaan die de mens bezit. Het actief houden van je brein is dan ook belangrijk voor je gezondheid. Er zijn vele manieren om je hersenen de juiste dagelijkse training te geven. Op welke manieren je dit kunt doen, lees je in dit artikel.

Een goede workout
Je hele lichaam gezond houden door regelmatig wat te doen is ook goed voor je hersenen. Het brein is volop actief wanneer je beweegt, vooral wanneer je met oefeningen bezig bent die je niet vaak doet. Zo ben je met verschillende spiergroepen bezig, waar het brein steeds weer op een andere manier informatie moet verwerken. Voor het optimale resultaat wissel je daarom cardio, krachttraining en balans. Tijdens alle soorten van fysieke inspanning zal het lichaam meer neurotrofinen afgeven, deze helpen tevens bij de ontwikkeling van de hersencellen.

Meditatie
Naast beweging is het helemaal tot rust komen ook goed voor je hersenen. Je probeert bij meditatie je brein in een andere staat te krijgen dan tijdens de rest van je dag. Dit is goed voor de ontwikkeling van je brein.

Speel Puzzels en Denkspelletjes
Door puzzels en andere denkspelletjes te spelen daag je steeds je brein uit. Dit is een uitstekende manier om je hersenen te trainen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan legpuzzels, sudoku’s en kruiswoordraadsels. Echter kunnen ook gezelschapspellen ideaal zijn voor het trainen van je brein, denk aan spellen als Risk en Monopoly. Kaartspellen zijn in bijna alle gevallen goed voor je hersenen, bij dit soort spellen moet je vaak nadenken over de juiste strategie, denk aan klaverjassen, poker of een potje blackjack spelen.

Leer iets nieuws
Het leren van iets nieuws is ook altijd goed voor jezelf. Dit is tevens een perfect excuus om iets te doen waar je altijd van gedroomd hebt. Leer een taal die je interessant vind, volg een cursus fotografie of leer coderen. Het gaat hierbij niet om het perfectioneren van je nieuwe bezigheid. Simpelweg het bezig zijn met dingen die je voorheen niet deed is een goede manier om je hersenen te trainen.

Zet de televisie uit en lees een boek
Iets anders dat erg goed is voor de hersenen is het lezen van een boek. De kracht zit hem hier vooral in dat jij je van alles moet voorstellen tijdens het lezen. Je ziet en leest de letters maar moet je zelf een voorstelling maken bij de setting aan de hand van de woorden die je leest. Hierdoor is je brein continue op een creatieve manier bezig. Bij het kijken van televisie krijg je zowel de tekst als de beelden voorgekauwd.

Vertel verhalen en haal herinneringen op
Iets dat goed is voor je geheugen is het vertellen van verhalen of het ophalen van herinneringen. Je moet hierdoor graven in je hersenen om even terug te gaan naar dat moment. Het samen met vrienden ophalen van herinneringen van vakanties van jaren terug, of iets dat op school gebeurde is daarom een perfecte oefening. Hierbij werk je daadwerkelijk samen omdat je elkaar kunt aanvullen en zo zullen jullie beide steeds meer herinneren van dat moment of die vakantie!