Ondernemend

Dakkoffers: een handige uitbreiding voor je auto

Een dakkoffer is een praktische accessoire voor je auto als je regelmatig op reis gaat of extra bagage moet meenemen. In deze blogpost bespreken we de voordelen van een dakkoffer, hoe je de juiste uitkiest en waar je voordelig dakkoffers en auto onderdelen kunt bestellen.

Wat is een dakkoffer?

Een dakkoffer is een opbergruimte die je op het dak van je auto kunt monteren. Het biedt extra ruimte voor bagage, sportuitrusting, kampeerspullen en andere grote maar lichte voorwerpen. Dakkoffers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zodat je kunt kiezen wat het beste aan jouw wensen voldoet.

Een dakkoffer bevestig je met dakdragers op het dak van je auto. Deze dragers zitten stevig vast op de dakrails, of zijn om de dakrand geklemd. Een dakkoffer is waterdicht en er zijn versies verkrijgbaar met een vergrendelingssysteem, zodat je spullen veilig opgeborgen zijn.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een dakkoffer?

Als je een dakkoffer wilt bestellen, is het verstandig om eerst te zoeken naar geschikte dakdragers voor je auto. Op Winparts.nl vind je daarvoor een handige kentekencheck, hierin vul je het kenteken van je auto in en worden passende onderdelen getoond.

De dakdragers hebben een maximaal draaggewicht dat deels afhankelijk is van het draaggewicht van je autodak. Het draaggewicht van je autodak kan je vinden in de handleiding. Het is belangrijk dat de dakkoffer en dragers het draaggewicht niet overschrijden.

Controleer de afmetingen van de dakkoffer om ervoor te zorgen dat alles wat je mee wilt nemen erin past. De inhoud van een dakkoffer wordt gegeven in liters. Ter vergelijking is een weekendtas ongeveer 40-60 liter. Een koffer van 200 liter zou dus ruim voldoende moeten zijn voor de bagage van 2 personen.

Als je grote spullen wilt vervoeren, zoals een tent of ski’s, is het ook belangrijk dat de dakkoffer lang genoeg is. Zorg wel dat deze niet te ver uitsteekt, hij mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren en aan de achterkant moet de kofferbak nog volledig open kunnen zonder belemmering. Een te grote koffer is ook slecht voor het brandstofverbruik, omdat ze meer luchtweerstand veroorzaken. Kies dus altijd de kleinst mogelijke koffer voor je wensen.

Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar, zoals klemmen, snelspanners en U-beugels. Kies een systeem dat past op je dakdragers, of koop een montage kit zodat de koffer goed op de dragers van past.

Dakkoffers zijn meestal gemaakt van kunststof of glasvezel. Beide materialen zijn duurzaam en waterdicht, maar glasvezel is lichter en sterker. Houd ook rekening met het design van de dakkoffer. Veel zijn gemaakt met een aerodynamisch ontwerp, wat het effect op het brandstofverbruik vermindert.

Dakkoffer kopen

Bij Winparts vind je een breed scala aan dakkoffers van gerenommeerde merken. Je kunt filteren op maat, laadvermogen en montagesysteem om de perfecte dakkoffer voor jouw auto te vinden. Bovendien biedt Winparts gedetailleerde productinformatie en klantbeoordelingen om je te helpen bij je keuze.