Ondernemend

Byzon buitenzonwering

Screens of rolluiken?

Er zijn vandaag de dag twee zeer populaire vormen van zonwering, namelijk screens en rolluiken. Beide soorten komen strak tegen het raam en houden het zonlicht en de warmte tegen zodat je het tijdens snikhete dagen aangenaam koel in huis houdt. Maar als jij één van deze twee soorten zonwering overweegt welke kies je dan? De beste keuze maak je door de voordelen en de nadelen naast elkaar te zetten.

Wat zijn screens?

De basis van screens is het doek. Dit is een speciaal verduisterend doek dat tot wel 85% van het zonlicht filtert. Hierdoor komen de warmte en de felle zonnestralen niet in de woning en houdt je het zomers heerlijk koel. Het doek zit opgerold in een kast die aan de bovenzijde van het raam wordt bevestigd. Bij gebruik laat je het doek zakken. De uiteindes vallen in een geleider aan de zijkanten van het raam. Zo zit het doek altijd strak voor het raam. Er zijn ook windvaste screens zodat je geen last hebt van geklepper. Bestel hier je screens, als je interesse hebt in het plaatsen van screens.

Voordelen en nadelen van screens

Het belangrijkste voordeel van screens is dat ze een zeer goede zonwering zijn. Ze houden voor het grootste gedeelte het zonlicht en de hitte tegen. De woonkamer wordt ook niet volledig verduisterd en het is zelfs mogelijk om gewoon door de screens naar buiten te kijken. Anderzijds voorkomen screens inkijk van buitenaf. Enkele nadelen zijn er uiteraard ook. Zo houden screens wel warmte van de zon tegen, maar zijn ze niet algeheel isolerend. Daarnaast zijn screens enkel als zonwering te gebruiken want ze zijn niet inbraakwerend.

Wat zijn rolluiken?

Rolluiken zijn stevige kunststof of aluminium lamellen die opgerold in een bak aan de bovenzijde van een raam zijn gemonteerd. Net zoals screens zijn rolluiken zowel handmatig als elektrisch te bedienen. Rolluiken worden langs het raam geleid en blijven straks zitten tussen de twee geleiders. De onderzijde valt tegens in een onderrand zodat het rolluik onwrikbaar vast zit. Een rolluik vormt een soort van stevig pantser om het raam. Hierdoor voldoet een rolluik aan veel meer eisen die normaliter aan zonwering gesteld worden.

Voordelen en nadelen van rolluiken

Rolluiken zijn in staat om 100% van het zonlicht te filteren. Daarbij kom je wel direct bij het eerste nadeel, namelijk de woonkamer wordt volledig verduisterd. Zomers is dit niet erg als je toch buiten leeft. ´s Avonds kan het wel handig zijn, want je hoeft geen gordijnen aan te schaffen om het binnen te verduisteren. Rolluiken zijn goed inbraak werend, inbrekers maken nauwelijks een kans. Verder isoleren rolluiken uitstekend. Ze houden zomers de hitte buiten en ´s winters de kou. Een ander nadeel is dan weer dat je met gesloten rolluiken nooit naar buiten kunt kijken.