Ondernemend

Binnen welke sectoren kan Lean Six Sigma allemaal worden toegepast?

Als er processen geoptimaliseerd moeten worden, dan zit je met Lean Six Sigma aan het goede adres. Binnen deze methode wordt er heel erg gekeken naar het verminderen van de verspilling, van zowel producten als van tijd en dus ook tegelijkertijd het verhogen van de efficiëntie. In principe werd de Lean Six Sigma alleen echt gedoeld op de productiesector, maar er zijn tegenwoordig nog zoveel meer sectoren waar de Lean Six Sigma van toepassing is. Hieronder vertellen we je binnen welke sectoren Lean Six Sigma allemaal kan worden toegepast.

In de gezondheidszorg

Als je gaat kijken naar Lean Six Sigma binnen de gezondheidszorg, dan zul je zien dat hier vooral gekeken wordt naar het verbeteren van de patiëntenzorg, hiermee willen ze de wachttijden verminderen en operationele processen verbeteren. De Lean Six Sigma probeert dit te bereiken door verschillende technieken toe te passen, denk bijvoorbeeld aan procesmapping. Het uiteindelijke doel is dat patiënten sneller terecht kunnen bij zo’n medische instelling en dat er minder medische fouten worden gemaakt.

In de dienstverlening

Ook in de dienstverlening kan The Lean Six Sigma Company je helpen met het verbeteren van processen. Hier willen ze er ook voor zorgen dat de doorlooptijden minder worden en dat de klanttevredenheid omhoog gaat. Ze passen hier vaak de technieken bij toe zoals een procesanalyse, maar ook een klanttevredenheidsonderzoek kan een hele goede methode zijn om tot de kern van sommige problemen te komen. Ze focussen zich vaak op het afhandelen van oproepen om er voor te zorgen dat er minder fouten worden gemaakt.

In de productiesector

In de inleiding hadden we het al een keer benoemd, maar ook in de productiesector is de Lean Six Sigma terug te vinden. Dit heeft er mee te maken, omdat Lean Six Sigma oorspronkelijk ook bedoeld is voor deze specifieke sector. Ze kijken hierbij naar het optimaliseren van productieprocessen, het verbeteren van de productkwaliteit maar ook hier weer proberen ze de doorlooptijd te verminderen. Hier zie je vaak de methoden terug van de 5S en de waardestroomanalyse. Hier wordt dus ook heel erg gefocust op het verminderen van verspilling, zodat zo min mogelijk producten waar een productiefout in zit weggegooid hoeven te worden. Door een betere kwaliteit product te verkopen, zul je ook meer tevreden klanten krijgen. Al met al is Lean Six Sigma dus een goede methode om in veel verschillende sectoren te kunnen toepassen.