Ondernemend

Bereid je auto voor op de APK keuring

Ieder jaar is het weer zover: je auto moet op voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Bij de APK keuring wordt de auto beoordeeld op enkele onderdelen. Denk aan de verkeersveiligheid, waarbij de technische staat wordt gecheckt. Een nog redelijk recent onderdeel is de controle op het milieu. Hierbij wordt de hoeveelheid uitgestoten uitlaatgassen getest en of er geen vloeistoffen lekken. Ook wordt de registratie van het voertuig nagekeken, zoals de kilometerstand en alle kentekenbewijzen. Op veel punten kun jezelf misschien niet veel betekenen, maar toch kun je jouw auto met enkele simpele handelingen voorbereiden op de APK keuring.

Een goede schoonmaakbeurt

Een schone auto zal een heel andere indruk geven bij de keurmeester, dan een auto die vol ligt met rommel. Zorg daarom dat je voor de keuring het interieur en exterieur goed schoonmaakt. Zo kun je ook al bepaalde roestplekken op bijvoorbeeld de velgen wegpoetsen en krijg je hierover geen commentaar. Daarnaast zal een schone auto ook voor jezelf veel prettiger zijn om in te rijden.

Oliepeil controleren en olie bijvullen

Iedere automobilist zou het oliepeil zelf moeten kunnen controleren en olie bijvullen als dit nodig is. Het zorgt ervoor dat de motor altijd voorzien wordt van olie. Als er geen olie meer is, loopt de hele motor vast en moet je vele duizenden euro´s in een nieuwe motor investeren. Olie bijvullen kun je ook in de garage laten doen, maar eigenlijk is dit jammer geld als je dit zelf ook kunt.

Controleer de banden

De banden zijn een belangrijk punt waar tijdens de APK keuring op wordt gelet. Zo wordt de profieldiepte en de bandenspanning gecheckt. Je auto wordt afgekeurd, als de profieldiepte niet voldoende is. Wanneer je zelf al ontdekt hebt dat de profieldiepte niet goed is, vervang dan al voor de APK keuring je banden. Dan weet je zeker dat de auto hierop niet wordt afgekeurd. Bovendien bepaal je zelf waar je de banden laat monteren en welke soort banden. Betreffende de bandenspanning kun jij je goed voorbereiden. Bij vrijwel iedere benzinestation kun je de banden op spanning brengen.

De ruitenwissers testen

De ruitenwissers zijn ook een simpel iets waarop er gekeurd wordt en wat jezelf goed in orde kunt maken. Wanneer de ruitenwissers strepen over de ruit trekken, vervang ze dan. Check dan ook direct even of het reservoir voor de ruitenwisservloeistof nog vol zit. Dit is allemaal zelf gemakkelijk te doen, het zou jammer zijn als je hiervoor duur moet betalen bij een garage.