Ondernemend

Beleggingsfraude met bitcoins en CFD’s

Er worden valse advertenties gebruikt om te adverteren voor investeringen in bitcoins of populaire bedrijven zoals Amazon en Tesla. Als je erop klikt en je gegevens achterlaat, is de kans groot dat frauduleuze beleggingsbedrijven met behulp van bedrog proberen om al je geld te bemachtigen.

Herken en voorkom malafide beleggingen

Wees voorzichtig en laat je niet misleiden door malafide beleggingsbedrijven of brokers. Vaak resulteert investeren bij hen in luchtkastelen of zeer risicovolle CFD’s, waardoor het vrijwel zeker is dat je al je geld verliest.

 • Ga niet zomaar in op advertenties voor beleggingen die je ziet op websites, social media of e-mail.
 • In de (nep)advertenties werden voorheen regelmatig bekende personen misbruikt, zonder hun medeweten, om bitcoin aan te prijzen. Tegenwoordig zijn er echter ook vaak meer alledaagse advertenties die bijvoorbeeld investeren in populaire bedrijven als Amazon, Netflix of Tesla promoten.
 • Als eerste inleg wordt vaak €250 gevraagd. Daarna krijg je winsten te zien die je daarmee gehaald zou hebben. Laat je hierdoor niet meeslepen. De medewerkers van de malafide bedrijven zijn gehaaid en krijgen meer betaald als ze jou meer laten inleggen.
 • Sta geen ‘hulp’ met beleggen toe door je pc op afstand te laten overnemen via AnyDesk of Teamviewer. Hiermee kunnen criminelen ongewenste of aangepaste transacties doen. Of ze bekijken je saldo om te kijken hoever ze kunnen gaan.
 • Het wordt aanbevolen om een ad-blocker te installeren. Deze tool voorkomt zowel schadelijke als hinderlijke advertenties. Kies zorgvuldig welke adblockers je gebruikt. In geval van fraude is het raadzaam om dit te melden bij de politie, de Fraudehelpdesk en de Consumentenbond. Op die manier kan er adequate actie worden ondernomen.

Meer tips beleggingsfraude

Wil je toch graag beleggen en ben je bekend met bovenstaande punten voor het herkennen en voorkomen van malafide beleggingen via advertenties? Houd dan ook rekening met het volgende:

 • Beleg alleen met geld dat je kunt missen.
 • Blijf weg van financiële producten die je niet begrijpt.
 • Kies alleen voor een vertrouwde partij. Bij voorkeur in Nederland gevestigde bedrijven die onder toezicht van de AFM staan. Controleer het AFM-register. Kijk niet alleen of het bedrijf erin staat, maar kijk daarin ook of het daadwerkelijk onder toezicht staat.
 • Zoek je informatie over partijen in de beleggingswereld? Vertrouw niet de eerste de beste informatie op internet. Deze informatie kan namelijk ook van malafide beleggers of belanghebbenden zijn. Er zijn zelfs complete (nep)websites voor het aanprijzen van malafide brokers. Kies voor veilige brokers zoals quantum ai.

  Voorbeelden van nepadvertenties
  Nepadvertenties met bekende personen worden veel gebruikt om malafide beleggingsbedrijven aan te prijzen. Gelukkig hebben steeds meer mensen door dat dit soort advertenties nep zijn. De identiteit van mensen zoals Ali B, Jort Kelder, John de Mol, Elon Musk en horecatycoon Won Yip worden hiervoor misbruikt.
  Wanneer u op de advertenties klikt, wordt u doorverwezen naar nagemaakte websites van gerenommeerde media. Deze websites bevatten gemanipuleerde succesverhalen, soms vergezeld van nagemaakte Facebook-profielen, om u te verleiden.
  De truc met bekende Nederlanders lijkt nu wel zo veel bekendheid te krijgen, dat criminelen deels op andere advertenties overstappen. Daarbij wordt investeren in bijvoorbeeld Amazon, Netflix en Tesla gepromoot. Ook deze advertenties kun je weer ’gewoon’ tegenkomen op bekende nieuwswebsites of sociale media.

Beleggingsadvies niet altijd neutraal
Een uitdaging op het internet is dat het soms moeilijk is om betrouwbare beleggingsadviezen van misleidende informatie te onderscheiden. Is de informatie die websites en bijvoorbeeld influencers op sociale media verstrekken over beleggen en crypto-handel werkelijk eerlijk? Of hebben zij ook eigen belangen?

Pump-en-dump
Pump-en-dump is een bedrieglijke praktijk die vaak geassocieerd wordt met (onterechte) vertrouwen en voornamelijk voorkomt bij kleinere of nieuwe cryptomunten. In deze strategie kopen malafide individuen eerst aanzienlijke hoeveelheden goedkope aandelen of cryptomunten. Vervolgens overdrijven ze de potentiële winsten en raden ze deze investering aan bij zoveel mogelijk andere personen.
Op deze manier ontstaat er een opwinding onder (amateur)beleggers die snel instappen. De prijs stijgt, maar zodra degenen die deze hype hebben veroorzaakt hun grote belang verzilveren, keldert de prijs als een kaartenhuis.
Wees dus voorzichtig met investeren in cryptomunten. Helemaal als het een kleinschalige of nieuwe munt is.

Schade door beleggingsfraude is groote
De schade van beleggingsfraude is al enkele jaren fors. In 2021 kwam de schade op €19 miljoen, een stijging van tientallen procenten. In 2022 lijkt er geen toename meer te zijn, maar is het schadebedrag nog steeds enorm. Het is daarmee de belangrijkste vorm van oplichting. Met een gemiddelde schade van ruim €35.000 zijn de gevolgen voor slachtoffers soms groot.