Ondernemend

Bedrijfsauto verzekeren: dit zijn de mogelijkheden

Vanaf het moment dat je een auto op naam hebt staan, ben je wettelijk verplicht om hier een autoverzekering voor af te sluiten. Dit geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor zakelijke auto’s. Sta je op het punt om een eerste voertuig te kopen voor je bedrijf in de regio Stedendriehoek? Dan ben je misschien benieuwd hoe je deze verzekert. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst staan de mogelijkheden om je bedrijfsauto te verzekeren op een rijtje.

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
Een bedrijfsauto moet minimaal verzekerd zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid, vaak afgekort tot WA. De reden dat dit verplicht is gesteld door de overheid, is omdat je hiermee verzekerd bent voor schade die je met het voertuig bij iemand anders veroorzaakt. Niet alleen schade aan personen is verzekerd, maar ook schade aan de spullen.

Rijd je een geparkeerde fiets van iemand omver? Of rijd je tegen het hekwerk van een bedrijf aan? Dan raakt je bedrijfsauto mogelijk ook beschadigd. Dit wordt niet vergoed als je het voertuig alleen WA verzekerd hebt. Deze verzekering dekt namelijk geen schade aan je eigen voertuig.

WA + Beperkt Casco
Gezien de naam van deze verzekering verbaast het je waarschijnlijk niet dat WA + Beperkt Casco een stapje verder gaat dan de dekking van een WA-verzekering. Wil je dat ook schade aan je eigen voertuig vergoed wordt? Dan kun je deze bedrijfsautoverzekering afsluiten. Als je deze verzekering afsluit, keert een verzekeraar overigens niet altijd geld uit bij schade. Zij vergoeden namelijk alleen specifieke schade. Hierbij kun je denken aan schade door brand, diefstal en storm, maar ook aan schade door een aanrijding met een loslopend dier.

WA + Volledig Casco
Heb je een gloednieuwe bedrijfsauto gekocht? Dan wil je deze waarschijnlijk zo goed mogelijk verzekeren. Begrijpelijk, want anders kan het behoorlijk in de papieren lopen als je schade rijdt met het voertuig. In dat geval is de dekking WA + Volledig Casco de beste keuze. Naast alle schades die we eerder in deze tekst al noemden, dekt deze verzekering ook schade aan je bedrijfsauto die ontstaat door een aanrijding. Omdat dit de meest uitgebreide manier is om je auto te verzekeren, wordt het ook wel een allrisk autoverzekering genoemd.

Aanvullende dekkingen
Wil je een Univé bestelautoverzekering afsluiten? Dan moet je één van de drie basisdekkingen afsluiten. Je hoeft hier overigens geen genoegen mee te nemen, want je kunt je autoverzekering uitbreiden met één of meer aanvullende dekkingen. Univé biedt bijvoorbeeld een aanvullende inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering verkeer en eigen vervoerverzekering aan. Je kunt daarnaast nog voor de aanvullende dekkingen ‘nieuwwaarderegeling’ en ‘pechhulp’ kiezen.

Het voordeel van een aanvullende verzekering is dat je bedrijfsauto beter verzekerd is. Toch zit er ook een nadeel aan, want je autoverzekering wordt er duurder door. Breng daarom eerst je risico’s in kaart voordat jij je aanvullend verzekert. Op deze manier voorkom je dat je een aanvullende verzekering afsluit die je eigenlijk niet nodig hebt. Hierdoor betaal je niet onnodig veel voor je bedrijfsautoverzekering.