Ondernemend

Alles wat je moet weten over een verzuimverzekering

Bedrijven in Apeldoorn, Deventer en Zutphen krijgen allemaal weleens te maken met ziekteverzuim. Zo kan een werknemer misschien een paar dagen niet werken omdat hij (buik)griep heeft. Ook al kan iemand niet werken door ziekte, je bent als werkgever wel verplicht om zijn loon door te betalen. De meeste mensen zijn een paar dagen weer aan het werk, maar ziekteverzuim kan ook (veel) langer duren. In dat geval kan dit jou als ondernemer flink wat geld kosten. Met een verzuimverzekering voorkom je dit. Wij vertellen je hier alles wat je moet weten over deze verzekering.

Bespaar kosten met een verzuimverzekering
Ondernemers bepalen vaak zelf hoe zij hun bedrijf verzekeren. Dit komt vooral doordat veel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn. Dit geldt ook voor een verzuimverzekering. Daarom vraag jij je misschien af waarom je deze verzekering afsluit. De meeste ondernemers in de Stedendriehoek doen dit vooral om kosten te besparen. Als werkgever moet je het loon van een werknemer in de eerste twee ziektejaren immers doorbetalen. Volgens de wet ben je verplicht om minstens 70 procent door te betalen, maar vaak gaat het om 100 procent van het brutoloon.

Als een werknemer daadwerkelijk twee jaar ziek is, kan dit je behoorlijk veel geld kosten. Heb je een ziekteverzuimverzekering afgesloten voor je bedrijf? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken, want in dat geval draai je zelf niet op voor de kosten. Het loon van een zieke werknemer wordt dan doorbetaald door je verzekeraar. Je kunt bovendien voor een uitgebreidere dekking kiezen. Als je verzuimmanagement meeverzekert, voldoe je ook aan de Wet verbetering poortwachter. Je voldoet in dat geval aan alle wettelijke verplichtingen waar je mee te maken krijgt bij ziekteverzuim onder je personeel.

Kosten van een verzuimverzekering
Hoe meer verzekeringen je afsluit voor je bedrijf, des te minder risico je loopt. Het nadeel is alleen dat iedere verzekering geld kost. Daarom wil je waarschijnlijk eerst weten hoeveel premie je betaalt voordat je een verzuimverzekering afsluit. Maar wat kost een verzuimverzekering precies? Dat hangt af van de manier waarop jij je verzekert. Als je alleen voor loonbetaling kiest, ben je goedkoper uit dan wanneer je voor de dekking met verzuimmanagement kiest. Verzekeraars bepalen de premie bovendien door de verzekerde loonsom met het premiepercentage te vermenigvuldigen.

Wat kost verzuim je bedrijf?
Sommige bedrijven in de Stedendriehoek laten zich leiden door de premie als ze twijfelen over een verzuimverzekering. Als je de premie aan de hoge kant vindt, laat je deze verzekering mogelijk links liggen. Op de korte termijn ben je hierdoor weliswaar goedkoper uit, maar op de lange termijn kan het je veel meer geld kosten door je niet te verzekeren tegen verzuim binnen je bedrijf. Bereken maar eens wat verzuim je kost. Grote kans dat de premie veel lager ligt dan de totale kosten die je kwijt bent als je werknemers (langdurig) ziek zijn.

Hoe sluit je een ziekteverzuimverzekering af?
Veel verzekeringen kun je tegenwoordig zelf online afsluiten, maar voor een verzuimverzekering geldt dit niet. Reden hiervoor is dat deze verzekering op maat wordt gemaakt. Vandaar dat je altijd contact op moet nemen met een verzekeraar als jij je bedrijf wilt verzekeren tegen ziekteverzuim onder je medewerkers. Zij kunnen de verzekering niet alleen voor je afsluiten, maar adviseren je ook wat de beste dekking is voor jouw bedrijf. Hierdoor weet je zeker dat je uiteindelijk je juiste verzuimverzekering afsluit.