Ondernemend

Afleiding ligt op de loer bij mensen met ADD

Heb jij wel eens gehoord van ADD? Het staat voor Attention Deficit Disorder. In feite is het vergelijkbaar met ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit die deze mensen ervaren. ADHD is iets dat de meeste mensen overigens wel kennen, op een school is er vaak wel een kind dat ADHD heeft.

Aan de buitenkant is het bij ADHD vaak goed zichtbaar, maar bij iemand met kenmerken ADD is dat minder. Deze mensen zijn niet hyperactief, maar wel erg druk in het hoofd. Ze kunnen zich moeilijk concentreren en zijn vaak snel afgeleid. Dit zorgt natuurlijk voor een vervelende situatie in het dagelijks leven.

Minder prikkels
Wanneer iemand met ADD veel prikkels binnenkrijgt, verliest deze persoon vaak de focus. Denk bijvoorbeeld in een werksituatie aan een drukke kantoortuin waar iedereen door elkaar praat en ook de telefoon constant over gaat. Of aan een druk rumoerig winkelcentrum waar veel mensen zijn. Dat soort situaties zorgen er bij de meeste mensen niet voor dat ze overprikkeld raken, maar voor iemand met ADD kan dit er wel voor zorgen dat ze zich niet goed kunnen concentreren.

Voor mensen met ADD is het dan ook prettig om niet teveel prikkels te ervaren. In een werksituatie is het bijvoorbeeld fijn om in een rustige situatie te werken, bijvoorbeeld in een eigen kantoor of vanuit huis en niet in een drukke kantoortuin. Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe om dit te realiseren, maar het kan wel een goed idee zijn om er rekening mee te houden in het dagelijks leven.

Tijdens een behandeling met een psycholoog kunnen deze zaken ook worden besproken. Er zal worden gekeken naar een beter werkbare situatie voor de persoon met ADD. Dit artikel bevat geen medisch advies.