Ondernemend

ABN AMRO: Huizenprijzen stijgen, maar voor hoe lang nog?

ABN AMRO verwacht opnieuw een stijging van de huizenprijzen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen. Voor 2023 wordt een veel beperktere  stijging van 2,5% verwacht. De hypotheekrente is in korte tijd flink gestegen en kan mogelijk nog verder stijgen.

Overbieden neemt af
Hoewel de huizenprijzen nog steeds flink aan het stijgen zijn, merkt ABN AMRO signalen op die erop kunnen wijzen dat de prijsstijging zal afzwakken. Er wordt nog altijd veel overboden, maar dit gebeurt minder fors dan voorheen. Volgend jaar zal de gemiddelde prijsstijging waarschijnlijk veel lager uitvallen. Ook in de jaren daarna zal de prijsontwikkeling zeer beperkt zijn,” aldus Bokeloh.

Hypotheekrentes stijgen
De hypotheekrente is in een korte tijd flink gestegen en zal door de huidige economische omstandigheden waarschijnlijk nog verder stijgen. ABN AMRO ziet dit dan ook duidelijk terug in de 10-jaars hypotheektarieven van de hypotheekverstrekkers. “Deze stonden aan het begin van het jaar nog lager dan 2% en staan inmiddels al op 4%. De jaren van een steeds maar dalende hypotheekrente liggen achter ons. We verwachten dat de huidige stijging van de hypotheekrente nog niet voorbij is, zowel de hypotheekrentes met een korte als met een lange rentevaste periode kunnen verder stijgen,” zegt Bokeloh.

Minder hoge leningen mogelijk
Bij het berekenen van de maximale hypotheek bij de aankoop van een koopwoning is de hypotheekrente een belangrijke factor die meespeelt. De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente, waardoor de hypotheeklasten van woningkopers afnamen. Het gevolg was de mogelijkheid tot een hogere lening. Nu de hypotheekrente sterk aan het stijgen is zal het toegestane leenbedrag juist lager uitvallen. Hierdoor komt er minder geld beschikbaar voor de aanschaf van een nieuwe woning bij woningzoekers.