Stedendriehoek

Nederlandse natuurbeschermer wint gerenommeerde prijs

Winnaar Tjalle Boorsma

Winnares Maria Fernanda Puerto-Carrillo

Winnares Iroro Tanshi

ARNHEM – De drie winnaars van de internationaal gerenommeerde natuurbeschermingsprijs, de Future For Nature Award 2020, zijn bekend. Vrijdag 8 mei 2020 ontvangen Tjalle Boorsma (Nederlander werkend in Bolivia), María Fernanda Puerto-Carrillo (Venezuela) en Iroro Tanshi (Nigeria) deze prijs én 50.000 euro per winnaar tijdens het Future For Nature Awards Event in Koninklijke Burgers’ Zoo. De prijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, Jane Goodall, Frans de Waal en Doutzen Kroes.

De Nederlander Tjalle Boorsma (35) verliet huis en haard voor de prachtige blauwkeelara in Bolivia. Hij ontdekte waar ze broeden en verzamelde zo de hoognodige informatie om effectieve maatregelen te kunnen nemen om deze vogels en hun leefgebied daadwerkelijk te beschermen.

De Venezolaanse María Fernanda Puerto-Carrillo (33) werkt in een van de gevaarlijkste gebieden van Venezuela aan de bescherming van de jaguar onder andere door samenwerking met lokale landeigenaren. Ze is een van de weinige natuurbeschermers in een land waar bescherming van de natuur niet op de agenda staat.

De Nigeriaanse Iroro Tanshi (35) is dé vleermuisspecialist in haar land. Ze zette onder andere de nationale vleermuisdatabase op en is verantwoordelijk voor het terugdringen van de vele branden die het leefgebied van de vleermuizen verwoesten. Bovendien leidt ze jongeren op tot toekomstige natuurbeschermers.

Deze drie helden voor de natuur ontvangen op 8 mei 2020 in Burgers’ Zoo de Future For Nature Award.

Nederlandse winnaars 

Met deze drie nieuwe winnaars telt de Future For Nature Familie 39 winnaars werkend in alle uithoeken van de wereld. Onder hen enkele Nederlanders:

  • Michiel Hötte (2008), voor zijn prachtige werk voor de bescherming van de ernstig bedreigde Amoerpanter en de Siberische tijger.
  • Maggie Muurmans (2009), voor haar enorme inzet voor de zeeschildpadden in Zuid-Amerika en Azië. Inmiddels zet zij zich even gepassioneerd in voor de oceanen vanuit Australië.
  • Els van Lavieren (2010), voor de bescherming van Berberapen in Marokko. Inmiddels heeft Els een nieuwe missie: het bestrijden van illegale handel in wilde dieren én de bescherming van de zeeën in Suriname.
  • Wietse van der Werf (2016), onder andere voor zijn unieke aanpak van illegale visserij op de Middellandse zee. Wietses huidige project is de Sea Ranger Service, waarmee hij samen met (deels kansarme) jongeren de Noordzee beschermt.

(Inter)nationale beroemdheden 

De Future For Nature Awards worden in 2020 voor de dertiende opeenvolgende keer uitgereikt in Burgers’ Zoo. De internationaal erkende natuurbeschermingsprijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, Jane Goodall, Frans de Waal en Doutzen Kroes. Tijdens de tiende editie was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast.