Stedendriehoek

Nederland in ‘lockdown’ en Engeland op slot

Nederland is sinds vorige week woensdag in een ‘lockdown’, waarbij het de bedoeling is dat alle niet-essentiële winkels, scholen, sportscholen en culturele instellingen de deuren tot en met 19 januari sluiten. Alleen medische contactberoepen mogen doorwerken. Terwijl Nederland de lockdown niet echt serieus lijkt te nemen is Engeland gisteravond volledig op slot gezet. De reden is een mutatie van het coronavirus, die niet per se gevaarlijker is dan de voorganger, maar wel veel besmettelijker.

Voor Nederland geldt dat essentiële winkels open mogen blijven. Dit zijn levensmiddelenwinkels, banken en apotheken. De kinderopvang moet dicht, alleen voor ouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden. Daarnaast moeten mensen moeten verder zo veel mogelijk thuis blijven en liever geen bezoek ontvangen. Zowel binnen als buiten mogen maximaal twee bezoekers komen, met een uitzondering voor kerst: dan mogen er drie mensen komen.

Turkije weert vluchten uit Nederland
De praktijk blijkt echter anders dan de maatregelen tegen het coronavirus. Zo was de vrijdagmarkt in Deventer een uitje voor veel mensen, noemen scholen hun theorielessen simpelweg praktijklessen (die wel door mogen gaan onder bepaalde voorwaarden) en blijven mensen zonder afstand in groepen over straat lopen.
Ook in Engeland hebben ze hier ervaring mee. Hier is inmiddels een grote nieuwe besmettingsgolf gaande met een mutatie van het coronavirus. Deze nieuwe coronavariant is veel besmettelijker (niet gevaarlijker dan de eerste variant), waarop het vliegverkeer, treinverkeer en deels het vaarverkeer van en naar Engeland is stilgelegd, vanuit Nederland maar inmiddels hebben ook tal van andere landen zich hierbij aangesloten. De mutatie van het virus is ook al in Nederland vastgesteld, waarop onder andere Turkije heeft aangegeven vluchten uit Nederland te weren.

Gisteravond waren er beelden te zien van onder andere een uitgestorven Londen. Met een totale en zeer strenge lockdown wordt geprobeerd de besmettingen onder controle te krijgen. Nederlanders die op dit moment in het Verenigd Koninkrijk zijn kunnen in elk geval tot begin januari niet op eigen initiatief terug naar Nederland. Het kabinet kijkt wel naar mogelijkheden, vooral voor schrijnende gevallen, maar reizen op in deze periode is in principe voor eigen risico.