Stedendriehoek

Nederland gaat op slot, vanaf morgen in harde lockdown

Nederland gaat op slot. Morgen gaat een nieuwe lockdown in werking en dit keer wordt het een echte lockdown in plaats van de gedeeltelijke die we dit voorjaar ondergingen. Heftige maatregelen worden er genomen om besmettingen met het coronavirus de kop in te drukken. Premier Mark Rutte sprak zojuist Nederland toe vanuit Het Torentje, een unieke gebeurtenis die zelden voorkomt.

Terwijl vanmiddag de maatregelen al uitlekten besloten de mensen massaal nog even de stad in te gaan om te shoppen. Het gevolg was veel drukte op straat, iets wat juist al negen maanden wordt geprobeerd om tegen te gaan. De nieuwe maatregelen gaan in op woensdag en duren in elk geval tot dinsdag 19 januari.

Alle niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Er gelden een aantal uitzonderingen, zoals dat bouwmarkten een afhaalpunt mogen hebben. Winkels kunnen uiteraard blijven bezorgen. “Deze heftige regel hebben we moeten inzetten omdat de straten te vol bleven”, zegt Rutte. “Daarbij geldt wel dat we een fors steunpakket opzetten, waarbij geldt: hoe meer omzetverlies, hoe meer steun voor de onderneming.”

Al het onderwijs mag alleen op afstand plaatsvinden, dus niet op locatie. Er zijn enkele uitzonderingen voor specifiek onderwijs.  De kinderopvang blijft alleen open voor kwetsbare kinderen en ouders met vitale beroepen.

Alle publiekelijk toegankelijke locaties moeten de deuren gesloten houden. Denk hierbij aan dierentuinen, casino’s en alle locaties waar veel mensen bijeen komen. Bij de bibliotheek mogen wel boeken worden afgehaald via een afhaalloket.

Hotels mogen geen eten meer serveren, op welke wijze dan ook. “Het bleek steeds vaker dat mensen juist om het eten naar een hotel gingen, waardoor de contacten weer opliepen. Het coronavirus is duidelijk; door contact te verminderen, verminder je besmettingen.”

De medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, mogen doorwerken.
Niet medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten de deuren sluiten.

Sportscholen moeten sluiten. Buitensport mag wel en jongeren tot 18 jaar mogen trainen.

Thuis mogen er niet meer dan 2 gasten worden ontvangen. Kerst blijft op 3 gasten staan. “Let extra op elkaar, vooral in die periode. Het is een moeilijke tijd, maar het wordt beter! Ga je met kerst ergens naartoe of krijg je een paar gasten, was dan goed je handen en houd afstand. En natuurlijk blijf je met klachten thuis.”

Buiten mag je nog met maximaal 2 personen samen zijn. Wandelen met iemand kan dus, maar meer personen bij elkaar is niet toegestaan. “De oproep is net als in het voorjaar: blijf thuis! Werk thuis. We zien dat dit niet meer wordt nageleefd terwijl er op de werkvloer veel besmettingen plaatsvinden. Maak geen onnodige reizen in Nederland en boek geen reizen naar het buitenland tot half maart. De risico’s en onzekerheden zijn te groot.”

Het Openbaar Vervoer is er alleen voor noodzakelijke reizen.

Rutte eindigt met de woorden dat iedereen zich realiseert hoe heftig deze maatregelen zijn, maar we moeten door de zure appel heen bijten. “Hoe minder contacten, hoe beter. Dat is moeilijk, maar het wordt beter. Ja, het wordt beter. 2021 wordt het jaar van hoop, licht aan het einde van de tunnel. Tot die tijd moeten we het met zijn allen doen.”