Stedendriehoek

Naar eigen wens oogsten

JOPPE – Groenten oogsten wanneer het jou uitkomt. Vers, lokaal en op natuurlijke wijze geteeld. Dat kan weer vanaf 6 mei op tuinderij De Veldhof in Joppe.

De tuin is dit jaar volledig overgeschakeld op zelfoogst. Waar je eerder nog een wekelijks pakket kon bestellen, met door de tuinder gekozen groenten, mag je nu zelf de tuin in om naar eigen wens te oogsten. Niet alleen groenten, maar ook verse kruiden en zo nu en dan fruit zoals frambozen, aardbeien en rabarber. In de zomermaanden snijbloemen.

Iedereen is welkom om in de periode mei tot en met november wekelijks te komen oogsten. Dat kan in de vorm van een abonnement, maar ook op losse basis. Met een abonnement haal je elke week je groente uit de tuin. Op losse basis kies je per keer de groenten en betaal je via internet.

Informatiemiddag

De tuinderij is centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar vanuit Gorssel, Epse en Eefde. De bedden met groenten zijn overzichtelijk en ruim ingedeeld en liggen dicht bijeen. Een tekening van de tuin wijst de weg. Voor mensen die meer willen weten over het oogsten zelf, is er een informatiemiddag. Op zaterdag 2 mei legt tuinder Valérie het principe van het zelfoogsten uit en laat zij zien hoe je diverse soorten groenten kunt oogsten. Iedereen is welkom tussen 14.00 en 17.00 uur bij de tuinderij. In verband met Corona wordt belangstellenden gevraagd zich van tevoren aan te melden via de mail (info@tuinderijdeveldhof.nl).

Gemeenschapsproject

Tuinderij De Veldhof is een gemeenschapsproject, begonnen door mensen uit Gorssel die groenten, kruiden en fruit willen eten die op de meest natuurlijke manier geteeld zijn. En uit hun eigen buurt. Naast het tuinieren is voorlichting een belangrijk doel. Daarom worden er cursussen verzorgd over bijvoorbeeld natuurlijke voeding en het natuurlijk moestuinieren. Het past in de gedachte van de tuinderij om zoveel mogelijk jongeren te laten zien waar ons voedsel vandaan komt en hoe het geteeld wordt. De tuin is daarom voor iedereen geopend en de nieuwe natuurspeelplaats met picknickhoek is een mooie verzamelplaats voor allerlei educatieve projecten. Op zaterdag 27 juni hoopt de tuinderij het jaarlijkse ‘Joppe’s groentefestijn’ met voorjaarsmarkt weer te kunnen faciliteren, afhankelijk uiteraard van de coronamaatregelen.

Gemeenschapsgesteunde landbouw

Het principe van het zelfoogsten is gebaseerd op Community Supported Agriculture (CSA): door de gemeenschap gesteunde landbouw. Als deelnemer/zelfoogster heb je als het ware een aandeel in de tuin en daarmee in de oogst. In de praktijk kun je wekelijks uit minstens zes soorten groenten oogsten. Iedereen neemt datgene dat hij of zij nodig heeft voor het huishouden. Wekelijks ontvangt men een bericht waarin het assortiment van die week toegelicht wordt. Tijdens het zelfoogstseizoen zijn onder meer de volgende groenten te verwachten: sla, andijvie, zomerwortel, courgette, tuinbonen, peulen, paksoi, bieten, snijbiet, peterselie, aardappel, ui en knoflook.

Voor meer informatie: www.tuinderijdeveldhof.nl/deelnemen en www.facebook.com/events/222054348946663/