Stedendriehoek

Na ruim 25 jaar maakt Top 40 plaats voor de 538TOP50

STEDENDRIEHOEK – Velen zaten standaard na schooltijd bij de radio om de Top 40 te luisteren, waarbij de ouderen onder ons zelfs vaak nog met cassettebandjes de liedjes opnamen. Maar nu verdwijnt De Nederlandse Top 40 van de radio. Radio 538 stopt met het uitzenden van lijst. De zender begint begin november met een eigen moderne hitlijst.

In een verklaring laat de zender weten dat de markt is veranderd, net als de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd. Daarom wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. “Was vroeger de verkoop van singles van belang voor de volgorde van de hitlijst, nu zijn streamingdiensten belangrijk. Het aantal streamarts zegt echter niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track. Recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord.”

In de nieuwe opzet geven de Radio 538Members een waardering per nummer. “Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe.”
De Top 40 was eerder te horen op Radio Veronica en Radio 3 en is een van de oudste Nederlandse hitlijsten. Djs als Joost den Draaijer Ferry Maat Lex Harding Erik de Zwart en Wessel van Diepen telden in het verleden af naar de nummer één. Volgens Erik de Zwart zal binnenkort worden gecommuniceerd wie de Top 40 een nieuw onderkomen zal bieden.
De 538TOP50 zal begin november voor het eerst zijn te horen op de zender. De presentatie is in handen van Ivo van Breukelen die momenteel de Top 40 presenteert.