Stedendriehoek

Muskathlon lopen voor bestrijding armoede

Gerrit van der Weerd en Ruud Achterveld uit Oene zijn in training voor een zeer bijzonder sportief evenement. Volgend jaar gaan ze een halve marathon lopen in Ghana. Aan deze zogeheten Muskathlon kleeft ook een goed doel. Ze zamelen geld in voor de organisatie Compassion die op allerlei plekken in de wereld kinderen in armoede helpt.

Het eerste fikse bedrag is inmiddels binnen. De firma’s Aalberts Installaties & Duurzaam vierden onlangs een bijzonder openingsfeest ter gelegenheid van de heropening van hun nieuwe pand. Relaties en andere geïnteresseerden kunnen Gerrit en Ruud nog altijd financieel steunen voor hun Muskathlon. Tijdens die digitale openingshandeling (zie: www.feestjebijaalberts.nl) werd men opgeroepen om vooral geen bloemen, flessen wijn of andere cadeautjes te geven. “Op deze site is ook een linkje naar de Muskathlon te vinden. We hebben namelijk liever dat mensen de mooie actie gaan sponsoren van Gerrit en Ruud. Een prachtig goed doel dat wat ons betreft rijkelijk gesteund mag worden”, aldus de medewerkers van Aalberts Installaties & Duurzaam.

Inmiddels zijn al duizenden euro’s opgehaald door de twee bevriende Oenenaren. Ze vertellen hoe ze ooit bij dit goede doel gekomen zijn. “Eind vorig jaar hebben we een bijeenkomst bezocht van de christelijke stichting Jij Daar. Die avond sprak er iemand namens Compassion. Hij, Tiemen Westerduin, vertelde over alle initiatieven die ze her en der in de wereld opgezet hebben. Waaronder de Muskathlon waar Tiemen zelf al eens aan mee had gedaan. Hij heeft onder andere een keer een triatlon volbracht. Hij vertelde die avond ook dat deze sportieve uitdaging gecombineerd wordt met bijzondere bezoeken aan mensen in die landen.” Ruud en Gerrit kwamen elkaar in de pauze toevallig tegen. “Het bleek dat we allebei geraakt waren door het verhaal van Tiemen. We spraken naar elkaar uit dat we wel mee wilden doen. De Muskathlon verbindt je geloof met een sportieve inspanning. Wij voelden dat meteen.”

‘Minimaal 10.000 euro per persoon’

Niet lang daarna hebben Gerrit (student Technische Bedrijfskunde) en Ruud (student Chemie) zich daadwerkelijk opgegeven. Ze zijn volop in training. Naast meerdere keren rennen, doen ze onder andere aan fitness om kracht op te bouwen. Een rondje van 10 à 15 kilometer is inmiddels al goed te doen, vinden ze. “Dus die 21 kilometer gaan we zeker uitlopen. We hebben nog even de tijd om verder te trainen.”

Naast de sportieve prikkel zijn de twee vrienden erg druk met het binnenhalen van geld. “We zijn zeer blij met alle donaties die de relaties van Aalberts gedaan hebben tijdens het digitale openingsfeest. Dat komt bovenop het bedrag dat we zelf gaan binnenhalen.” Zo hebben de heren al andere afspraken met grote bedrijven staan over eventuele sponsoring. “We streven er naar om allebei minimaal 10.000 euro binnen te halen. Dat móet te doen zijn.”

Gerrit en Ruud denken dat deze aanstaande Muskathlon in mei 2021 een levensveranderende ervaring gaat zijn. “We zijn al een paar dagen eerder in Ghana. We hopen daar veel mensen te speken om zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen onrecht in dit arme land. Er is enorm veel armoede in de wereld. Wij willen ons graag inzetten om kinderen in Ghana een toekomst te geven. Door deze uitdaging aan te gaan, hopen wij onszelf te ontwikkelen en ons geloof in God te versterken.”