Stedendriehoek

“Meer beheersing nu is meer vrijheid straks”

Zojuist is bekend geworden dat er vanaf 16 maart een aantal kleine aanpassingen en correcties binnen de huidige coronamaatregelen plaats zullen vinden. Verder blijft het huidige pakket aan maatregelen staan tot en met 30 maart. 

Vanaf 16 maart mogen zwemlessen voor kinderen weer plaatsvinden. Wel geldt dat kinderen die verkouden zijn thuis blijven. Ook buiten sporten voor mensen van 27 jaar en ouder mag weer in groepjes van 4 personen. Daarbij wordt wel 1,5 meter afstand gehouden en het sporten moet bij een sportaccommodatie gebeuren.

Reizen blijft tot half april op ‘negatief’ staan. “Reizen is alleen voor noodzaak bedoeld, niet voor plezierreizen. Wel gaan we kijken of er in de meivakantie wat mogelijk is”, zijn de woorden van Rutte zojuist tijdens een persconferentie.

Winkels met een oppervlakte tot 50 m2 mogen 2 klanten per tijdsslot ontvangen. Winkels die groter zijn mogen 1 klant per 50 m2 ontvangen om te winkelen. “De tijdsloten van minimaal 10 minuten, het alleen winkelen en 4 uur van tevoren een afspraak maken blijven staan.”

Minister Hugo de Jonge vervolgt met de woorden dat hij hoopt – als de leveringen van de vaccins op tijd zijn – dat iedereen die wil in juni een eerste vaccinatie moet hebben gehad. “De voortgang van de vaccinaties is bemoedigend. De meeste mensen van boven de 80 jaar zijn gevaccineerd, net als een groot deel van het zorgpersoneel. Het aantal besmettingen neemt onder die groepen dan ook flink af. Daarbij is meteen de kanttekening te plaatsen dat we voorzichtig moeten blijven. Meer beheersing nu is meer vrijheid straks. Vooral de opkomst van de Britse variant geeft zorgen. Als de slechtste vooruitzichten uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen volgende maand weer net zo vol als vorig jaar. Of dat gebeurt, dat hebben we natuurlijk wel zelf in de hand.”