Stedendriehoek

Lekker aan de slag met een duurzame tuin

Duurzame materialen, hergebruik en biodiversiteit zijn het uitgangspunt voor een duurzame tuin. En als het even kan ook de opvang van regenwater. Hoe je zelf een duurzame tuin kunt creëren? We geven je graag wat tips.

Wees zuinig met verharding

In een duurzame tuin bestaat minimaal tweederde uit beplanting. Je staat er wellicht niet bij stil, maar een tuin met veel bestrating is ’s zomers veel warmer. Tegels en klinkers nemen warmte op en stralen die ’s avonds weer uit, waardoor de warmte blijft hangen. Een tuin met veel groen is ’s zomers altijd koeler, ook absorbeert deze meer regenwater. Zorg daarom ook in een kleine tuin voor veel groen.

Als je weinig plekt hebt

Over kleine tuinen gesproken: hoe klein de tuin ook is, er is altijd ruimte voor een (niet al te grote) boom. Een boom zorgt voor zuurstof, vangt fijnstof op en absorbeert CO². Daarnaast geeft hij ’s zomers aangename schaduw én zorgt hij dat de tuin minder opwarmt.

Water in de tuin

Water in de tuin zorgt voor meer dierenleven. Dat kan een natuurlijke vijver zijn, maar een ingegraven speciekuip gevuld met water en eventueel wat waterplanten volstaat ook al. Zorg wel voor een loopplankje, zodat de kikkers uit de vijver kunnen komen. Geen ruimte voor zo’n minivijver? Plaats dan een grote vogeldrinkschaal; behalve vogels komen daar onder meer ook libellen op af.

Hergebruik materialen

Hergebruik zoveel mogelijk in je duurzame tuin of kies voor tweedehands materialen. Toch nieuwe materialen nodig? Kies dan duurzame opties, zoals inlands douglashout, tamme kastanjehout, cortenstaal en olivijn grind. Dit grind absorbeert CO² uit de lucht.

Overtollig regenwater

De makkelijkste stap naar een duurzame tuin is om regenwater op te vangen in een regenton. Dat water kun je dan later weer gebruiken voor het sproeien van je planten. In het regenachtige Nederland komt het echter voor dat er meer regen valt dan je regenton aankan. Dan zijn er andere oplossingen nodig, zoals een wadi. Een wadi is niet meer dan een kuil of greppel die als waterbuffer dient. Koppel de regenpijp af en laat het regenwater naar een wadi stromen, waarna het vanzelf in de grond wegzakt.

Ingegraven hydroblokken vormen een goede waterbuffer voor overtollig regenwater. Dit infiltreert vervolgens op een natuurlijke manier in de ondergrond. Op zware klei werkt dit systeem echter minder goed, omdat dit slecht afwatert. In dat geval moet je zorgen voor een overloop in de tuin voor als de ondergrondse opslag vol is.

Ook bij het kiezen van het pad in je tuin kun je rekening houden met overtollig water. Bij een pad van staptegels in plaats van klinkers of tegels kan regenwater makkelijker wegzakken in de ondergrond.

Haag of schutting?

In een duurzame tuin staat groen centraal, ook in je erfafscheiding. Kies daarom bij voorkeur voor een haag. Een haag geeft meer luwte dan een schutting, haalt fijnstof uit de lucht en geeft broedmogelijkheden voor vogels.

Heb je een schutting? Bekleed deze dan met klimplanten. Ook een gevel kun je goed vergroenen met klimplanten. Mooi is om slingerende klimplanten, zoals blauweregen, clematis of Akebia quinata langs staaldraad (bevestigd met afstandhouders) omhoog te laten klimmen.

Groendak

Niet alleen in je duurzame tuin kun je groen toepassen, maar ook op je dak. Maak een groendak op de uitbouw of berging. Een eenvoudig sedumdak zorgt al voor extra groenwaarde en meer biodiversiteit.

Duurzame tuin en dan?

Als je eenmaal hebt gekozen voor een duurzame tuin, wil je deze natuurlijk ook milieuvriendelijk onderhouden. Daarom kun je ook onkruid het beste milieuvriendelijk verwijderen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en gebruik organische mest in plaats van kunstmest.