Stedendriehoek

Leerzaam uitje tussen de sterren

De Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloselaan 4, heeft voor de zomermaanden een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld. Dit begint met de landelijke Zonnekijkdag op 2 juli en loopt zelfs nog door tot in oktober. Voor meer informatie: www.volkssterrenwachtbussloo.nl

Zondag 2 juli

Landelijke Zonnekijkdag 14.00 – 17.00 uur

Speciale openstelling rond het thema ‘Zon’. De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. In de zaal zijn worden twee multimedia-presentaties verzorgd en buiten zijn er diverse proefjes met licht. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken. Ook erg leuk voor kinderen.

14.30 uur:  “De zon, onze eigen ster”  –   Jaap van ’t Leven

15.30 uur:  “Licht en kleur om de zon”  –  Peter-Paul Hattinga Verschure

Vrijdag 7 juli

Chinese ruimtevaart  –  Alex Scholten

Sinds het begin van deze eeuw is de Chinese ruimtevaart een belangrijke speler geworden in het speelveld dat aanvankelijk gedomineerd werd door de Verenigde Staten, Rusland en Europa. Het meest in het oog springend zijn de recente successen in het onderzoek van de Maan en Mars. Maar ook in de bemenste ruimtevaart speelt China haar rol. Is de eerste mens die sinds 1972 weer op de Maan rondloopt een Chinees? Alex Scholten geeft in deze presentatie een overzicht van de recente ontwikkelingen en toekomstplannen van de Chinese ruimtevaart.

Vrijdag 14 juli

Sterrenbeelden en hun verhalen  –   Frank Vermeulen

Over de sterrenbeelden zijn veel verhalen te vertellen, die vaak al dateren vanuit de Griekse oudheid. Waar komen die namen vandaan? Welke betekenis hebben ze? Frank Vermeulen maakt een selectie uit deze verhalen en zal het publiek meenemen naar de tijd waarin de sterrenhemel een belangrijke rol speelde in het alledaagse leven.

Vrijdag 21 juli

De sterrenhemel in de vakantie: welke ster is dat? –  Alex Scholten

Zittend in de tuin, of voor de tent, zal men omhoogkijkend op een heldere zomeravond zich misschien afvragen: welke ster is dat? Wat is er te zien aan de zomerhemel en hoe herkennen we sterrenbeelden en planeten? Met behulp van een aantal tips maakt Alex Scholten het publiek wegwijs aan de zomerhemel. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

Vrijdag 28 juli

Onze buur, de Maan  –   Eelko Gielis

De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Wat vertellen de ‘zeeën’, kraters, walvlakten en andere fraaie kenmerken over de geschiedenis van de Maan? Hoe maak je een mooie foto van de Maan? En landen er binnenkort weer mensen op de Maan? Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

Vrijdag 4 augustus

Reis naar de Sterren  –  Alex Scholten

Maak met Alex Scholten een reis naar de sterren. Een interactieve reis vanaf onze aarde, langs de planeten en sterren tot in verre sterrenstelsels. Ontdek de plek van onze aarde in het onmetelijke heelal! Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

Vrijdag 11 augustus

Vallende sterren aan de zomerhemel  –  Jaap van ‘t Leven

Rond 11 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Jaap van ’t Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Mag je een wens doen als je een ‘vallende ster’ ziet? En waar moet je op letten? Een kennismaking met de zomerhemel. Bij helder weer kan er na afloop van de presentatie op het terrein van de sterrenwacht worden waargenomen.

Vrijdag 18 augustus

UFO’s en andere mysteries  –  Frank Vermeulen

In de afgelopen tientallen jaren zijn regelmatig meldingen gemaakt van UFO’s: ongeïdentificeerde vliegende objecten. Wat hebben we in die jaren aan verklaringen voor deze verschijnselen gevonden en is het logisch dat vaak een relatie werd gelegd met buitenaards leven? Frank Vermeulen geeft een overzicht.

Vrijdag 25 augustus – presentatie door gastspreker

Zonnefotografie in H-Alpha  –  Ivar Kooren

Natuurfotograaf Ivar Kooren heeft zich binnen de amateur-sterrenkunde toegelegd op het fotograferen van de Zon. Met speciale filters maakt hij schitterende opnamen van de activiteit van de Zon met zonnevlekken, protuberansen en filamenten. Hierdoor is er iedere keer weer wat nieuws op de Zon vast te leggen. Hij legt uit welke apparatuur voor dit soort foto’s gebruikt kan worden en geeft tips en trucs voor diegenen die zich ook zelf met zonnefotografie willen gaan bezighouden.

Vrijdag 1 september – presentatie door gastspreker

Het heelal illustreren  –  Daniëlle Futselaar

Een astronomische publicatie leest veel prettiger met wat foto’s. Een foto van Jupiter of het Andromedastelsel bijvoorbeeld. Maar hoe zit het met onderwerpen waar geen foto van is? Denk aan een exoplaneet of een interstellaire komeet, of een fenomeen ontdekt met een radiotelescoop. Dan brengen ‘artist impressions’ redding. Daniëlle Futselaar specialiseerde zich in deze wetenschappelijk onderbouwde illustraties.

Sinds 2011 levert ze regelmatig illustraties aan verschillende astronomische organisaties. Als gevolg hiervan verschijnt haar werk regelmatig in de media, waaronder Nature, American Scientist, National Geographic, The Washington Post en The New York Times. Ze schreef en illustreerde een kinderboek over het heelal en illustreerde boeken voor André Kuipers en Govert Schilling. Momenteel schrijft en illustreert ze voor een nieuw boek.

Vrijdag 8 september

SpaceX Starship  –  Joris Robijn

Met Starship wil SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, een volgende stap maken in de bemenste ruimtevluchten naar de Maan en naar Mars. Bovenop de booster en met meer dan 30 motoren vormt Starship de grootste en krachtigste raket die ooit gemaakt is. Joris Robijn laat zien dat de eerste lancering afgelopen april nog geen onverdeeld succes was, maar hoe SpaceX juist via ‘trial and error’ de ontwikkeling van deze raket vorm wil geven.

Vrijdag 15 september

Van zilverplaat tot digitaal  –  Eelko Gielis

Eelko Gielis is een actief astrofotograaf en gebruikt daarvoor de huidige digitale technieken voor het maken van de fraaiste foto’s van Maan en sterren. Het is pas echter recent dat deze digitale techniek voor amateurs toegankelijk is. Ooit begon het met langbelichte opnamen op zilverplaten en vele amateurs hebben tientallen jaren geleden nog gestoeid met rolfilms in een ‘donkere kamer’. Een presentatie over de geschiedenis van de astrofotografie.

Vrijdag 22 september

De sterrenhemel in het najaar  –  Jaap van ‘t Leven

Jaap van ’t Leven legt uit wat er allemaal aan de najaarshemel te zien is. Wel eens gehoord van het Herfstvierkant? Wat is de Andromedanevel? En maak kennis met sterrenbeelden als Zwaan, Cassiopeia en de Grote Beer. Ook met een verrekijker valt er in deze sterrenbeelden veel te ontdekken. De zichtbare planeten Jupiter en Saturnus blijven ook niet onbesproken.

Vrijdag 29 september –  presentatie door gastspreker

Hoe herkennen we leven op andere planeten?  –   Lucas Ellerbroek

Inmiddels zijn er meer dan 5.000 planeten bij andere sterren gevonden en dat is slechts het topje van de ijsberg. Maar hoe zijn de  omstandigheden op die exoplaneten en kan daar ook leven zijn? Planeetwetenschapper Lucas Ellerbroek legt uit op welke wijze de astronomen de aanwezigheid van leven proberen te herkennen. Weten we binnenkort dat we niet alleen zijn?

Vrijdag 6 oktober – Weekend van de Wetenschap –  presentatie door gastspreker

Waarom zouden er meelwormen mee moeten naar Mars? –   Wieger Wamelink

Sinds 2013 onderzoekt Wieger Wamelink met zijn team hoe je groenten zou kunnen telen op Mars en de Maan om toekomstige bewoners te kunnen voeden. Na een aanloopperiode waarin werd onderzocht of je het regoliet (bodem) van de Maan en Mars überhaupt kunt gebruiken voor het telen van groenten richt het onderzoek zich nu op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem. Daarvoor blijken minimaal bacteriën, schimmels, regenwormen en mensen (voor de poep en de plas) nodig. En mocht je op Mars geen vegetariër willen zijn dan is er misschien wat te doen met meelwormen.