Stedendriehoek

Jaren 90: de tijd van de GSM’s, spelcomputers, karaoke, gabbers en skaters

Tamagotchi (Foto: Shutterstock)

Jaarlijks keert in onze krant de Oktober Woonmaand terug. Deze hele maand vind je op onze themapagina’s woontips, gadgets en veel meer. Als onderdeel van Oktober Woonmaand presenteren wij een reeks artikelen die zeker nostalgie op zullen wekken. Uit iedere periode (van de jaren 80 tot aan nu) komen wij met een dosis nostalgie. Deze week: de tijd van de GSM’s, spelcomputers, karaoke, gabbers en skaters.

Begin jaren 90 kwam er een einde aan de Koude Oorlog en na het aannemen van het kernstopverdrag in 1996 werd beloofd om te stoppen met kernproeven. In dit decennium kreeg de Duitse hereniging gestalte door de aansluiting van het oosten bij de Bondsrepubliek en Joegoslavië viel uiteen. In 1991 verklaarden Slovenië, Kroatië en Macedonië zich onafhankelijk en in 1992 volgde Bosnië. Dit bracht nogal wat spanningen met zich mee. De oorlog in Bosnië werd uiteindelijk na interventie van de NAVO beëindigd. Daarnaast traden de neutrale landen Finland, Zweden en Oostenrijk in 1995 toe tot de Europese Unie en in 1999 werd de euro ingevoerd.

Microsoft

In de jaren 90 gebeurde er niet veel op het gebied van computers, echter verschenen ze wel steeds vaker in het huis van de ‘gewone man’. De naam ‘World Wide Web’ werd geïntroduceerd door Tim Berners-Lee in 1990. Daarnaast veroverde Microsoft met het besturingssysteem Windows vrijwel een monopolypositie. Het populaire tekstverwerkingsprogramma Word Perfect werd verdrongen door Microsofts Word en de internetbrowser Netscape legt het af tegen Microsofts Internet Explorer.

GSM’s en spelcomputers

De mobiele telefonie met GSM als standaard kende halverwege de jaren 90 een ongekende opmars. Tegen het jaar 2000 was het GSM-bezit algemeen verspreid. Heeft u ook zo’n Ericsson GF 768 gehad met een telefoonklepje of een Nokia met het populaire spelletje Snake erop? Of hield u meer van gamen? In de jaren 90 werd de Gameboy razend populair. Dit was de eerste handspelcomputer van Nintendo, die pas na vijf jaar serieuze concurrentie kreeg van de Playstation van Sony. Veel spelletjes die in die tijd werden gespeeld waren Tetris, Mario en Pokémon.

De Tamagotchi, een eivormig elektronisch huisdiertje, mogen we natuurlijk niet vergeten. Midden jaren 90 zorgde dit voor een wereldwijde rage. Er werden meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht. Ook in België en Nederland stond de Tamagotchi al snel bovenaan de lijstjes van favoriet speelgoed. Op veel scholen werd het elektronische huisdiertje verboden mee te nemen, omdat ze de kinderen te veel afleidden. Zoals gebruikelijk met een rage ebde de belangstelling langzaam weer weg. Er was echter wel een trend gezet voor interactieve, elektronische huisdieren. Andere fabrikanten brachten hun eigen variaties op de Tamagotchi uit. Zo kwam Nintendo met Nintendogs en op internet verschenen virtuele huisdiersites, zoals Neopets, WebPet en Digidier.

Muziek

Op het gebied van muziek had de digitale revolutie grote gevolgen voor de popmuziek in de vorm van dancemuziek. Als tegenhanger hiervan ontstond gelijktijdig de grunge, aangevoerd door Nirvana. De gouden eeuw van de hiphop eindigt in 1993 als de negatieve krachten de muziekstijl overnemen. Straatgeweld genereerde muziek en muziek genereerde geweld. Na een eerste moordpoging op Tupca Shakur in 1994 werd de hiphopper uiteindelijk twee jaar later op 13 september 1996 in Las Vegas vermoord.

Karaoke is een populair vermaak in Oost-Azië sinds circa 1980 en heeft zich verspreid over de gehele wereld. Al in de jaren 80 introduceerde Philips de ‘meezingversterker’ in Nederland en in 1990 werd de eerste karaokebar geopend. De TROS bracht in augustus 1992 het programma ‘Karaoke’ op de buis, waarin onbekende Nederlanders een liedje mee konden zingen. Het programma werd gepresenteerd door zangeres Sjoukje Smit. Zij praatte de optredens aan elkaar en riep de kijker op via een telefoonnummer te stemmen op de kandidaten. Karaoke werd in Nederland nooit zo populair als in Azië. Zo zijn er in Nederland nauwelijks nog karaokebars, in tegenstelling tot omringende landen als België en Duitsland.

Skaters en gabbers

Skaten ontstond in de jaren 70, maar werd vooral mainstream in de jaren 90. Echte skaters waren te herkennen aan hun Airwalks schoenen, waarbij de veters niet geknoopt waren maar uit hun schoenen staken. Ze droegen vaak kleding die een paar maten te groot was en je kon regelmatig hun onderbroek spotten. Daarbij droegen ze altijd graag de combinatie van zwart/wit geblokte kleuren. Natuurlijk mogen we de typerende ketting aan de broek niet vergeten. Zo was je portemonnee altijd veilig! Het stoere uiterlijk werd meestal afgewerkt met een kapsel zoals dat van Nirvana-zanger Kurt Cobain.

Een andere bekende groep waren de gabbers. Met hun Aussie-trainingspak waren ze overal te herkennen. Het is een Nederlandse subcultuur, ontstaan in de jaren 90 te Rotterdam vanuit feesten waarop gabberhouse gedraaid werd: een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme. Gabber is een substijl van hardcore: minder melodieus en langzamer. De focus binnen deze stroming lag op een harde, agressieve bassdrum, gecombineerd met bombastische electronische melodieën. Gabberen, de manier van dansen op gabbermuziek, werd ook wel hakken genoemd.

Lees hier over de jaren 80!

Bronnen: Wikipedia, Vroegert