Stedendriehoek

Internationale poloteams strijden om eerste King’s Cup

APELDOORN – De eerste editie van Royal Polo at the Palace zal plaatsvinden op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Een weekend lang, beide dagen van 13.00 tot 19.00 uur, strijden vier professionele poloteams om de King’s Cup. Dit alles op Paleis Het Loo. “Royal Polo at the Palace zal een terugkerend evenement worden”, belooft Gert-Jan Haandrikman namens de organisatie.

Royal Polo at the Palace was in eerste instantie een gezamenlijk initiatief van een aantal Rotaryclubs uit Apeldoorn, waarbij Gert-Jan Haandrikman en Albert Hakkers intensief betrokken waren. Inmiddels zijn beide ondernemers een samenwerkingsverband aangegaan met Classic Events, vanuit de ambitie om iets bijzonders voor Apeldoorn te doen en om een bijdrage te kunnen leveren aan het goede doel. De coördinatie van het goede doel is in handen van de Rotary uit Apeldoorn.

“Op alle basisscholen in Apeldoorn willen wij als organisatie kinderen tussen de 8 en 12 jaar leren om software te programmeren. Dit is hard nodig, want Nederland loopt op wereldschaal té ver achter in de ict-branche. Tijdens het poloweekend zal er daarom een Code Club-demonstratie zijn. Uiteraard wordt tijdens het poloweekend ook gedacht aan de kinderen, die onder andere gratis kunnen pony rijden. Inmiddels hebben al veel bedrijven en instanties zich aangemeld. Het belooft een fantastisch weekend te worden.”

 

Royal Polo at the Palace is de eerste editie van een – zo is de bedoeling – jaarlijks terugkerend poloweekend op Paleis Het Loo. Internationale poloteams gaan strijden om de prestigieuze King’s Cup. In de unieke setting van museum Paleis Het Loo kan men zowel met zakenrelaties als vrienden, familie en kinderen genieten van het polospel in een stijlvolle, ongedwongen sfeer. Naast topsport op hoog niveau is het voor iedereen aangenaam vertoeven tussen de oude bomen van Het Loo. “De King’s Cup is een prestigieuze trofee waarvoor vier internationale teams gaan strijden. De teams spelen 4 tegen 4 en hebben een handicap van 4 tot 6. Het officiële polo-reglement zal van toepassing zijn met scheidsrechters en een Engelstalige wedstrijdspeaker.”

 

Haandrikman en initiatiefnemer Albert Hakkers worden in hun organisatie gesteund door diverse partijen, waaronder het evenementenbureau Classic Events bv te Vaassen, dat bijvoorbeeld ook het enorm populaire autospektakel Concours d’élégance verzorgt op dezelfde locatie, Paleis Het Loo. En dan is er nog de expertise van Paul Meulemans, die al diverse jaren vergelijkbare polo-evenementen opzet bij Cor van Zadelhoff in Vreeland en ook op het Museumplein in Amsterdam. Haandrikman: “Allemaal prachtige evenementen, maar Paul vertrouwde me toe dat Paleis Het Loo pas écht de perfecte locatie is voor een polo-spektakel van dit niveau. Immers, Paleis Het Loo heeft een rijke paardenhistorie. Het is dan ook in de geest van de Koninklijke traditie waarin Royal Polo at the Palace plaatsvindt. Het paleis, de barokke tuinen en de Koninklijke stallen zijn gedurende het poloweekend toegankelijk voor alle poloteams en bezoekers. Daarnaast is deze authentieke locatie ook zeer praktisch, want veel paarden kunnen worden ondergebracht in de Koninklijke stallen van het Paleis.”

 

Zaterdag 26 augustus begint om 13.00 uur de openingsceremonie. De twee wedstrijden die deze dag gespeeld worden, starten om 14.00 en 16.00 uur. Tussen deze wedstrijden in is er een demonstratie horseball, verzorgd door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Haandrikman: “Een soort basketbal op paarden, heel spectaculair ook!” Later die dag worden de beste pony én het mooiste hoofddeksel van de dag gekozen, compleet met een prijsuitreiking. “Een kundig panel zal op beide dagen de mooiste hoeden een waardering geven en aan het eind van de dag de ‘Hat of the Day Award’ uitreiken. De jury begeeft zich incognito onder het publiek en zal naast de hoed ook oog hebben voor algehele elegantie en stijl.”

Zondag 27 augustus beginnen de wedstrijden om 14.00 en 16.30 uur. Ook die dag bestaat het intermezzo uit een demonstratie horseball én er is een grote veiling voor het goede doel onder leiding van een professionele veilingmeester van het exclusieve veilinghuis Bonham’s. Er zullen verschillende stukken worden geveild: van kunst tot exotische vakantiebestemmingen. Daarnaast staan langs de ‘pitch’, het wedstrijdveld, bijzondere historische rijtuigen uitgestald. Die zijn afkomstig uit heel Europa en bijeen gebracht door Fred Hollaender.

Om 17.45 uur is dan de feestelijke uitreiking van de King’s Cup aan het beste viertal. “De vier teams dragen allen een sponsornaam: Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel, Kim Nederland, Dusseldorp BMW-Mini en Rodenburg Makelaars”, vertelt Haandrikman. “We zijn deze ondernemingen zeer erkentelijk voor hun gulle bijdrage.”

De dresscode ‘Summer Chic’ staat voor zomerkleding met een chic glamourtintje. Ook accessoires met een zomers tintje, zoals een zonnebril, hoed of linnen sjaal passen goed bij een Summer Chic-outfit. Een bijpassende hoed wordt sterk aanbevolen, gelet op de uitverkiezing op beide dagen. Bovendien is tijdens het Royal Polo-weekend in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ voor het laatst te bezichtigen. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

Langs de pitch bouwt de organisatie een VIP Hospitality-tent op met een capaciteit van 400 tot 500 bezoekers. Aan de overzijde en langs de zijkanten worden picknicktafels opgesteld. Kinderen tot en met 12 jaar hebben het gehele weekend gratis toegang, voor anderen geldt een entreeprijs van 20 euro op de dag zelf aan de kassa of 15 euro in de voorverkoop via de website: www.royal-polo.nl