Stedendriehoek

InstalCenter Van Tongeren gedenkt eeuwfeest in gepaste soberheid

Buitenaanzicht van het familiebedrijf aan Asselsestraat 249-251.

Marianne (rechts) en Renate van Tongeren runnen samen de winkel.

Evert van Tongeren toont een historisch bord van het loodgieters- en installatiebedrijf.

Vorige maand bestond het allround loodgieters- en installatiebedrijf InstalCenter Van Tongeren precies honderd jaar. Tijdenlang keken Evert van Tongeren en zijn gezin uit naar deze heuglijke gebeurtenis, maar van festiviteiten kwam het in deze coronacrisis niet. Alleen de 100 rode rozen op de winkeltoonbank herinneren de familie er zichtbaar aan dat het installatiebedrijf alweer een eeuw lang de allerhoogste kwaliteit en service levert binnen Apeldoorn en omgeving.

Hij had het zich heel anders voorgesteld, dit jubileumjaar, maar daarover klagen doet Evert (61) niet. “Er zijn in deze coronatijd zoveel mensen te betreuren en ondernemers die een financiële klap hebben gekregen, dan is een feestje niet belangrijk. Maar het was leuk geweest als ik dit met een klein clubje van familie en vaste leveranciers had kunnen vieren. Maar van uitstel komt wat mij betreft geen afstel, al is het nog de vraag hoe we er volgend jaar bijzitten. Blij ben ik sowieso al met de vele bloemen en taart die ik van klanten mocht ontvangen. We hebben nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan het honderdjarig bestaan, dus deze geschenken kwamen echt vanuit de mensen zelf.”

Familiebedrijf

Het familiebedrijf Van Tongeren werd honderd jaar geleden opgericht door Everts opa. De huidige eigenaar loopt alweer 43 jaar mee, al die tijd op het adres Asselsestraat 249-251. “Het bedrijf is in 1920 ook begonnen in deze straat, op nummer 240. Daarna is het verhuisd naar de Schaapweg en sinds 1963 zitten we hier op deze fraaie zichtlocatie. En ik was ook niet van plan hier nog eens te vertrekken, haha.” Het team van InstalCenter Van Tongeren bestaat, naast Evert uiteraard, uit vier installatiemonteurs – onder wie zijn zoon Robbie – en twee dames die de winkel runnen: Everts echtgenote Marianne en dochter Renate.

“De winkel is altijd een belangrijke inkomstenbron voor ons geweest: echt 50-50 met onze installatiewerkzaamheden. Er treedt natuurlijk ook regelmatig een kruisbestuiving tussen deze twee segmenten op, want een kraan die in onze winkel wordt gekocht zetten we er graag bij de klant thuis zelf op”, knikt Evert. “In deze coronatijd hanteren we de regel van maximaal vier klanten tegelijk in onze winkel. En ze komen wel hoor, want we gaan nu de donkere maanden in en dus is het de hoogste tijd om nieuwe verlichting aan te schaffen. En ja, verlichting koop je in een fysieke winkel, niet online. Je wilt wat je koopt toch echt zien en beleven!”

Vrij uniek

Overigens, zo vertelt Evert, ‘is het ruime assortiment verlichting door de jaren heen de enige constante factor in de winkel geweest’. “Heel vroeger waren wij een soort Middelink, met potten en pannen. Tegenwoordig zijn we ook sterk in aansluitingsmateriaal voor gas, water en licht, riolerings- en ventilatiemateriaal. Ook vindt u hier verschillende soorten ijzerwaren, gereedschap, lijm, kit, HG-producten en een klein aanbod tuinartikelen. De meeste producten koopt u per stuk of meter, zo hoeft u nooit te veel te betalen. Wij hebben een hoop onderdelen die bouwmarkten niet hebben. Waar zij een beperkt aantal maten en producten hebben, verkopen wij alles. Dat maakt ons vrij uniek.”

Onafhankelijk

InstalCenter Van Tongeren werkt onafhankelijk van aannemers en heeft ook op eigen kracht niet te klagen over het aantal opdrachten. “In deze koudere maanden zijn we druk met onderhoud van cv-ketels. Daarnaast hebben we regelmatig opdrachten in woningen die aangepast moeten worden voor senioren die langer zelfstandig thuis blijven. Onze installateurs dragen vaste bedrijfskleding en rijden in een bus met ons logo. Onze werkzaamheden strekken zich uit van cv-installaties en onderhoud tot klimaatcontrole, elektra, sanitair, dakbedekking en rioolontstoppingen. En ook voor de kleinere klusjes, zoals het vervangen van een tl-buis, komen wij graag bij u langs.”

InstalCenter Van Tongeren, gevestigd aan Asselsestraat 249-251 te Apeldoorn, is telefonisch bereikbaar op 055-3553782. E-mail info@vantongerenapeldoorn.nl en website www.vantongerenapeldoorn.nl