Stedendriehoek

‘Ik heb de kans gekregen en gepakt’

DEVENTER – “Kijk, hier liggen 25 T-shirts die zo meteen worden afgehaald.” Trots wijst de medewerker van Atelier OPNIEUW naar een stapel shirts die bedrukt zijn door middel van transferdruk.

Atelier OPNIEUW is de drukkerij van Stichting WonderKids. Jongvolwassenen kunnen zich hier voorbereiden op de arbeidsmarkt. “Ik kreeg de kans om iets van mijn leven te maken en die heb ik met beide handen aangegrepen”, legt de medewerker uit. “Op dit moment werk ik hier met behoud van uitkering. Via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) heb ik hier een plek gekregen. Door mee te draaien in een werksituatie leer je veel. Je krijgt in het Atelier ook gelijk best veel verantwoordelijkheid. De shirts moeten natuurlijk wel op tijd af en de kwaliteit moet goed zijn. De klant betaalt er tenslotte wel voor.”

Hij vervolgt: “Tijdens mijn arbeidsvoorbereiding krijg ik ook de kans om te solliciteren en bezoeken we bedrijven, zodat ik wat rond kan kijken op de arbeidsmarkt. Ik ben al bij Nefit, Mailstreet, Drukwerkdeal en Werkmakelaar-Oost geweest. Ik wist niet eens wat die bedrijven allemaal doen. Nu zit ik in de fase waar ik ga solliciteren. Ik ben klaar voor de arbeidsmarkt en heb er zin in om mijn eigen geld te gaan verdienen. Jarenlang heb ik op de bank gezeten. Mijn school niet afgemaakt, liever een uitkering dan werken. Maar nu zie ik pas wat werken voor me doet. Ik ben trots op mezelf en kan mijn eigen geld gaan verdienen. Mijn persoonlijk begeleider zegt altijd: je hebt de kans gekregen en hem gepakt, dat is stap 1.”

Een grote groep jongvolwassenen voelt zich zo. Geen afgeronde schoolopleiding of nooit gewerkt hebben ligt daar meestal aan ten grondslag. Atelier OPNIEUW van stichting WonderKids heeft zijn bedrijfsvoering dusdanig ingericht, dat juist deze groep de kans krijgt arbeidsvaardigheden op te doen en talent te ontwikkelen. Allemaal met als doel weer terug naar school te kunnen of voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. Iedereen wil uiteindelijk zijn eigen geld verdienen. “Ook in 2017 is het ons weer gelukt om via het Atelier mensen weer naar school te laten stromen of naar werk te geleiden. Dit jaar zullen de medewerkers van het Atelier zich weer voor de volle 100% inzetten om jongvolwassenen hun kansen te laten pakken.”

“Wil jij ook zo’n kans? Kom naar het Atelier aan de Nieuwstraat 51 in Deventer en maak een afspraak voor een gesprek. In het gesprek wordt met jou besproken wat je graag wilt en wat de mogelijkheden binnen het Atelier zijn.” Voor meer informatie: www.wonderkidsweb.nl