Stedendriehoek

Humanitas biedt al 75 jaar steun in moeilijke tijden

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die kort na de oorlog is opgericht. Inspelen op de tijdsgeest en er zijn voor groepen die het nodig hebben, is altijd kenmerkend geweest voor hen. Jaarlijks helpen de vrijwilligers (ruim 19.000) zo’n 74.000 mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Zij bieden onder andere steun aan mensen die een dierbare hebben verloren, iemand die hulp nodig heeft om de administratie weer op orde te krijgen of gaan op stap met kinderen van ouders die in de gevangenis zitten. Afgelopen week vierde Humanitas haar 75-jarig bestaan.

De vereniging is kort na de oorlog opgericht om ‘buitenkerkelijken’ te steunen, een groep die in de na-oorlogse hulpverlening tussen wal en schip viel in het nog verzuilde Nederland. De eerste afdeling werd opgericht in Utrecht, direct gevolgd door Amsterdam en Rotterdam. Begin 1946 telde Humanitas 23 afdelingen en op 1 januari 1947 waren dat er 36. Vandaag de dag zijn er 84 afdelingen, verspreid over het hele land.

Humanitas kent een rijke historie van er zijn voor mensen die zich in een achtergestelde positie bevinden. Zo ving Humanitas kort na de Tweede Wereldoorlog in Villa Heideheuvel liefdevol kinderen van NSB-ouders op. Maar Humanitas was er in de loop der jaren ook voor Indische repatrianten, Sinti en Roma, buitenlandse werknemers, transseksuelen en mensen met genderdysforie. En nu staat de vereniging klaar voor mensen die door de coronacrisis in de problemen komen.

“We verwachten door de coronacrisis een grote toename in het aantal hulpvragen. Bijvoorbeeld van mensen die hun baan zijn kwijt geraakt of hun opdrachten hebben zien verdampen en daardoor in financiële problemen komen. Maar ook de Humanitas-projecten voor opvoedondersteuning voorspellen dat er in de (nabije) toekomst in toenemende mate een beroep op de vrijwilligers gedaan zal worden. Door de onzekerheden in de samenleving, kunnen de spanningen in een gezin behoorlijk oplopen. En wie zich al eenzaam voelde, zal nu verder in een isolement zijn gekomen. Voor al deze mensen willen we er zijn. Betrouwbaar, duurzaam en vanuit gelijkwaardigheid.” Kijk voor meer informatie op www.humanitas.nl.