Entertainment

‘Volgend jaar gaan we weer knallen’

STEDENDRIEHOEK – Het coronavirus houdt ook Nederland nog steeds stevig in zijn greep. Tal van ondernemingen zijn gesloten en het festivalseizoen is voorbij. En dat terwijl het nog niet eens was begonnen. Een enorme tegenvaller voor de evenementenbranche, die juist in deze periode het geld moet verdienen. In de stedendriehoek zijn onder andere het Deventer Stadsfestival en in Apeldoorn het Drakenbootfestival geannuleerd. “Volgend jaar gaan we het dubbel en dwars inhalen”, is de gelijkgestemde boodschap van de organisaties.

Eric-Jan Westen: “Als Stichting Kanaal Centraal waren wij natuurlijk overdonderd door het bericht dat het Drakenbootfestival niet door kan gaan, maar tegelijkertijd was er ook opluchting. Er was namelijk duidelijkheid. Voor ons, maar ook voor alle andere organisaties in onze branche. De klap is groot, maar we kunnen ons nu richten op volgend jaar. En dan gaan we weer knallen! Daarvoor hebben we wel steun nodig, want er zijn al veel kosten gemaakt voor deze editie. Ook zijn er allerlei vaste kosten. Gelukkig hebben we ook al hulp gekregen. Zo zijn er leveranciers die geen annuleringskosten vragen, iets wat ons echt heel erg helpt. Bezoekers kunnen het toegangskaartje, als ze dat al hebben gekocht, tot volgend jaar laten staan, zodat ze nu al verzekerd zijn van een plekje op het terrein bij de volgende editie. Maar ze kunnen ‘m ook doneren aan ons. Zo helpen zij het festival nu en kunnen wij volgend jaar zorgen voor een knalfeest. We zijn nu bezig met het klaarmaken van de techniek, maar alle ticketkopers ontvangen binnenkort persoonlijk bericht over de opties voor hun kaartje.”

Er is bewust gekozen om het evenement volgend jaar weer plaats te laten vinden en niet deze editie te verplaatsen naar bijvoorbeeld het najaar. “Wij hebben nog gekeken naar eind augustus. Maar door de onzekerheden rondom het coronavirus en de organisatie die erbij komt kijken, hebben we moeten besluiten ons te richten op volgend jaar. En dan hopen we dit mooie evenement dubbel en dwars te vieren!”

Maurice Endeman is met zijn organisatie van meerdere grote festivals heel wat gewend, maar een heel festivalseizoen annuleren, dat had niemand zien aankomen. Maurice: “Koningsdag zou ons eerste evenement zijn dit seizoen, waarna het Deventer Stadsfestival in de zomer zou volgen. Dit festival wordt niet verschoven naar een later tijdstip, bijvoorbeeld in het najaar. Slecht weer of nog steeds maatregelen tegen het coronavirus, het zijn allemaal te grote risico’s. Stel, je verplaatst het festival naar het najaar en dan zou het weer niet kunnen doorgaan. Dan zijn de gevolgen echt niet te overzien. Nu zijn we nog een gezonde organisatie. We richten ons op 2021 en dan gaan we het festival dubbel zo hard vieren!”

Bezoekers kunnen het toegangskaartje, als ze dat al hebben gekocht, tot volgend jaar laten staan, zodat ze nu al verzekerd zijn van een plekje op het terrein bij de volgende editie. “Maar ze kunnen m ook doneren aan ons. Zo helpen zij ons nu en zorgen wij volgend jaar voor een knalfeest.” Zie de website www.deventerstadsfestival.nl