Entertainment

Thuis naar het theater

STEDENDRIEHOEK – De theaters zijn nog even gesloten, maar achter de schermen zijn overal tal van inititatieven ontstaan. Om straks weer de deuren te kunnen openen, maar ook om het publiek juist in deze tijd te laten genieten van voorstellingen en lezingen. Online, vanuit je eigen woonkamer. 

Samen voor Zutphen
‘De afgelopen tijd hebben wij ons ingezet voor het nieuwe initiatief Samen voor Zutphen’, geeft Hanzehof aan op de website. ‘Dit wordt vanuit onze lege theaterzaal opgenomen om toch nog met onze bezoeker in contact te zijn. Op www.samenvoorzutphen.nl kun je de uitzendingen terugkijken en op Facebook zenden wij de nieuwe afleveringen uit. Bekende artiesten en actualiteiten passeerden al de revue, zoals rapper Pjotr, de missen van Mozart in de Walburgiskerk en Jeroen den Herder.’

De Deventer Schouwburg heeft op de website een mooi aanbod staan van voorstellingen die online zijn te bekijken of te beluisteren:

‘Theateravontuur voor de allerkleinsten
Een heerlijk theateravontuur van Bumba en zijn trouwe vriendjes. Kleine Loes moet elke avond op tijd naar bed, samen met haar vaste knuffel Bumba. Maar wat als die knuffel plots tot leven komt en haar meeneemt naar een wereld waar alles mogelijk is en alles kan? Namelijk naar het Bumbacircus! 

Verblijf in het virtuele NITE Hotel
Het NITE hotel huisvest een grote theaterzaal waar tijdens de NITE NIGHTS van 28 april t/m 2 mei een voorstelling te zien is. Kom naar Before/After, de nieuwste voorstelling van Guy Weizman, die door de coronacrisis nu op 30 april online haar première beleeft. 

Introdans Thuisbioscoop
Hoewel Introdans vanwege het Coronavirus de komende tijd niet kan dansen, blijven ze de komende tijd online actief. Ze nemen jullie hierbij graag mee in de wereld van Introdans, hierbij delen zij mooie content om hen nog beter te leren kennen. Zo spelen prachtige video’s en documentaires in de (online) Introdans Thuisbioscoop. 

Filosoferen met Tim Fransen
Cabaretier en filosoof Tim Fransen start voor de Volkskrant de podcast ‘Beschaving: de nabeschouwing’, waarin hij klemmende crisisvragen beantwoordt. Hij vraagt zich af de wat coronacrisis voor de beschaving betekent. En daarvoor is hij op zoek naar vragen van luisteraars waarvoor hij kan zoeken naar antwoorden. 

Podium voor online verbeelding
Toneelgroep Oostpool lanceert #TROOSTPOOL. Hierop verzamelen zij de komende tijd nieuw werk. Zo maken ze een podcastserie over ‘theatermaken in tijden van sociale isolatie’, komen ze met verhalen van nu, een serie nieuwe, korte verhalen geschreven door theatertekstschrijvers en uitgevoerd door bekende Oostpoolgezichten én maken ze het welverdiende online vervolg op een voorstelling die abrupt tot een einde kwam; De Rattenvanger | een online hoorzitting. 

Samen wakker worden
Moeite om met de dag te beginnen? Elke werkdag om 8.00 uur doet Lennette van Dongen live een 40 minuten sessie Samen wakker worden. Met een warming upje, meditatie en dansen als toetje. Leuker kan je dag niet beginnen!

Vodgasten over corona-crisis
’s Werelds eerste vodcast via Skype voor iedereen die midden in het leven staat. De Vodgasten, Guido Weijers en Paul Smit, fileren iedereen die de fout ingaat, inclusief zichzelf! Hoe inconsequent zijn wij tijdens deze corona-crisis? Worden we nou steeds radicaler? Of zijn we juist Corona-moe?

BonteHond’s thuis theater
Door middel van het kijken naar theater of films, lezen van boeken en luisteren naar muziek sluit je niet je ogen voor je omgeving, maar blijf je ervaren en leer je met een andere blik naar je omgeving te kijken. BonteHond vindt het dan ook belangrijk om dit te blijven bieden, juist in deze corona-crisis. Daarom geven zij zoveel mogelijk vrij van wat ze in de afgelopen jaren hebben gemaakt; van registraties van voorstellingen tot educatiemateriaal en van KIDD-lessen tot sketches.

Vermaak je met Maas Theater en Dans
Van al dat binnen blijven, thuiswerken, huiswerk maken en bank hangen word je behoorlijk suf… Gelukkig deelt Maas Theater en Dans warming-ups, workshops, tutorials en meer! 

Een kijkje in het verleden
Stage Entertainment Nederland lanceert een gratis onlineplatform vol content van de afgelopen twintig jaar uit de archieven van Joop van den Ende Theater Producties en Albert Verlinde Entertainment. Piaf, de Musical is de eerste maar meerdere zullen volgen. Elke week worden nieuwe video’s geplaatst. 

Blijf in beweging
Beweeg mee met de serie danslessen van Introdans Interactie. Iedere video bevat drie oefeningen, geïnspireerd op het Introdans-repertoire. Zo bewegen onze docenten dansliefhebbers van alle leeftijden en dansniveaus door de dag heen. 

Lachen is gezond
Guido Weijers mist u. Daarom heeft hij voor iedereen die het theater ook zo mist verschillende cabaretvoorstellingen gratis online gezet. Want lachen blijft gezond. 

Het ultieme liefdesverhaal
Bekijk de bejubelde theatervoorstelling Turks Fruit uit 2019 naar het beroemde boek van Jan Wolkers uit 1969. Het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur wordt met humor en vaart gebracht.

Kijk thuis DE VERLEIDERS
Voor alle thuisblijvers stellen DE VERLEIDERS iedere week een oude voorstelling beschikbaar! Want juist nu zijn thema’s als de zorg, het geldstelsel, de democratie en privacy nog urgenter.

Ga op berenjacht
Hoe leuk, Deventer staat vol met beren! Gaan jullie op jacht? Loop dan ook langs de schouwburg! Spot jij alle drie de beertjes? Liever thuis op berenjacht? Kijk dan de voorstelling ‘Wij gaan op berenjacht’ (4+) van Theater Sonnevanck. 

Cultuur voor en door Deventer
De deuren van de culturele instellingen zijn dicht en wij zijn thuis. In razendsnel tempo poppen allerlei online culturele initiatieven op die geweldig zijn om te delen. Op Deventer Cultuurlink bundelen we ze! 

Opera bij je thuis
Omdat het coronavirus Nederland de komende tijd nog wel in zijn greep zal houden, probeert Opera2Day de komende weken het operagemis deels op te vangen door hun vorige producties beschikbaar te stellen voor gratis streaming. 

Creatief tijdens quarantaine
We kunnen komende weken allemaal wel wat leuker en lichter nieuws gebruiken. Daarom deelt De Toneelmakerij komende weken activiteiten die je thuis kunt doen. Leuk voor kinderen vanaf 4 jaar.

Leef je mooiste leven
Michael Pilarczyk praat in zijn podcast samen met Cindy Koeman over persoonlijke ontwikkeling, geluk, geld, bewustzijn, levenskunst, innerlijke rust, mindfulness en succes. Ze delen inspirerende verhalen, hun eigen ervaringen en inzichten.

Orkater & Chill
Bekijk Orkater-voorstellingen veilig vanuit je eigen huis! Elke dag komt een andere voorstelling uit hun archief online. 

Maandagavond = Scapino avond!
Elke maandag om 20.30 uur streamt Scapino Ballet Rotterdam een voorstelling, film of documentaire op Facebook. Ze zijn begonnen met een knaller: TING! Een mix van dans, circus en muziek op én boven een draaiende piste.

Genot voor je oren
In de podcast PepTalk praat acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld met comedians, cabaretiers, kleinkunstenaars en andere mensen die hij bewondert. Pepijn praat met zijn collega’s, kennissen, vrienden en helden, probeert wat van ze te leren en geeft de luisteraar een beeld van de persoon achter de microfoon.

Entertainment van het hoogste niveau
Cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Met Showponies zet multitalent Alex Klaasen, samen met een aantal ‘collega-paardjes’ het genre revue op ongekend originele wijze terug op de kaart.

Luister live klassiek
Het vioolconcert van Rosanne Philippens kon helaas niet doorgaan. Gelukkig kun je thuis ook ‘live’ klassieke muziek luisteren. Rosanne speelt samen met Het Gelders Orkest werk van Beethoven, Sibelius, Bach en Respighi.’

Via https://deventerschouwburg.nl/nieuws/theatertips-voor-thuis kun je de voorstellingen bekijken of luisteren.
Bron en foto: Deventer Schouwburg