Entertainment

Tentoonstelling over de Gouden Koets online te bekijken

De Gouden Koets tentoonstelling kon sinds juni weer worden bekeken in het Amsterdam Museum. In het jaar na de grote restauratie die in 2015 begon zorgde de tentoonstelling voor de nodige belangstelling, maar de lockdown zorgde ervoor dat ook dit museum de deuren moest sluiten. 

Op de website kun je online door het museum navigeren. Je leest bijvoorbeeld over de geschiedenis van de Gouden Koets, maar ook de maatschappelijke discussie die rond de koets is ontstaan komt aan bod. Afbeeldingen op panelen van de koets zouden verwijzen naar de slavernij. De koets staat in een glazen ruimte op de binnenplaats van het museum. Je kunt de tentoonstelling bekijken via deze link.

Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers werden met de Gouden Koets, dat een geschenk aan koningin Wilhelmina was in 1898, op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof gereden. “Nu is de koets weer te zien in de stad waar hij gemaakt is: in Amsterdam”, schrijft het museum op zijn website. De afgelopen twee jaar ging de rijtoer op Prinsjesdag vanwege de coronamaatregelen niet door. Daarvoor deed de Glazen Koets dienst als vervanger van de Gouden Koets.