Entertainment

Stanley Burleson schittert in Apeldoorn in musical We Will Rock You

APELDOORN – Vanaf 23 januari neemt de Queen rockmusical We Will Rock You zijn intrek in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. De internationale cast bestaat uit zeven verschillende nationaliteiten: van Italië en Schotland tot Zuid-Afrika, en één Nederlander, musicalster Stanley Burleson.

Stanley was te zien in talloze musicals als Cats, Les Misérables, Miss Saigon, maar is ook actief als regisseur en als choreograaf, en verzorgde afgelopen jaar nog de choreografie van The Addams Family en de jaarlijkse Christmas Show in de Ziggo Dome. Hij won meerdere Musical Awards voor zijn hoofdrollen in Elisabeth, Passion en From Sammy with Love, en voor de choreografie van Ciske de rat.

Toen begin 2019 bekend werd dat er een hele nieuwe versie van We Will Rock You naar Nederland zou komen, informeerde Stanley tussen neus en lippen door of men nog een choreograaf zocht. Die was er al. Maar zou hij misschien een vervelende soort politieman willen spelen? “Toen ik hoorde dat we dan eerst vijf weken in Rome moesten repeteren, zei ik meteen ja. Om een paar weken in de geweldige stad te mogen wonen is natuurlijk een fantastische kans. Een groot deel van de cast komt uit Italië, maar ook uit andere landen en het is heel erg leuk om met al die verschillende culturen te mogen spelen. In We Will Rock You speel ik de rol van Khashoggi, de assistent van de Killer Queen.”

Het verhaal speelt zich een paar honderd jaar in de toekomst af en de Killer Queen is de baas van de wereld. Ze heeft alle livemuziek verboden en dus ook muziekinstrumenten. Alleen maar door computer gegenereerde muziek is toegestaan. Burleson: “Mijn rol is om iedereen die haar regels overtreedt op te sporen en te grazen te nemen. Een held is leuk om te spelen hoor, maar geef mij maar deze ‘bad guy’. Als het publiek me aan het eind van de voorstelling haat, doe ik het goed. Het hele verhaal staat in het teken van 24 hits van Queen die in de musical te horen zijn. Natuurlijk zijn die niet geschreven voor dit verhaal, maar toch valt het in de voorstelling allemaal precies op zijn plek. Mijn voornaamste scènes zijn met de Killer Queen en in Apeldoorn wordt die rol gespeeld door de Zuid-Afrikaanse Tia Architto. Een heerlijk mens dat in Zuid-Afrika en Italië heel veel hoofdrollen in musicals heeft gespeeld, met een enorm gevoel voor humor.”

 

Meezingen
Toen ik nog jong was, was ik niet zo’n grote fan van Queen dat ik al hun platen kocht. Maar toen ik vijftien jaar geleden in Londen We Will Rock You voor het eerst op toneel zag, realiseerde ik me opeens dat ik al die nummers kende. En ook de jongere generatie kent al die nummers. Het is niet voor niets dat Bohemian Rhapsody alweer voor de zeventiende keer op de eerste plaats in de Top 2000 staat. Je merkt het ook aan het publiek dat naar ons komt kijken: dat zingt werkelijk ieder nummer mee. Zeker aan het eind van de voorstelling, als we met de hele cast Bohemian Rhapsody zingen, zingt de hele zaal mee. Dat is een prachtig moment.”

We Will Rock You is van donderdag 23 tot en met zondag 26 januari 2020 te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Kaarten zijn verkrijgbaar via wewillrockyou.com