Entertainment

Oranjetompouce maken in je eigen keuken

STEDENDRIEHOEK – Hoe bizar deze tijden ook zijn, Koningsdag komt er aan. Of eigenlijk wordt het dit jaar Woningsdag, want het zal een dag zijn die voornamelijk bestaat uit thuis blijven. Omdat we nu alle tijd hebben om iets lekkers te maken voor Woningsdag lees je hieronder hoe je zelf tompoucen kunt maken. Oranje, uiteraard. 

Benodigdheden
Bladerdeeg
200 gram patentbloem
200 gram roomboter
100 milliliter ijskoud water
3 gram zout

Banketbakkersroom
350 milliliter melk
0,50 vanillestokje
85 gram suiker
35 gram custardpoeder
500 gram slagroom
3,50 gelatine blaadjes

Glazuur
100 gram abrikozenjam
200 gram fondant (oranje)

Bladerdeeg maken
Meng bloem, zout en water en kneed dit snel tot een kruimelig deeg. Snijd de boter in kleine blokjes en meng door het deeg. de klontjes boter moeten zichtbaar blijven. Bestuif het werkvlak ruim met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak.Vouw het deeg in vieren (buitenste randen naar binnen en dan het geheel dubbelvouwen), draai een kwartslag en rol opnieuw uit tot een rechthoek.

Vouw het deeg wederom in vieren, verpak het in plasticfolie en leg 20 minuten in de koelkast. Herhaal bovenstaande nog 2 maal.Verwarm de oven voor op 185°C. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een breedte van ongeveer 23 centimeter. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem in 20 tot 30 minuten gaar. Let goed op de kleur. Als het bladerdeeg te donker wordt, dek af met bakpapier. Laat afkoelen.

Banketbakkersroom maken
Meng vanille, 35 gram suiker en melk. Doe het custardpoeder in een schaaltje en schenk er een klein beetje melk bij. Klop goed door tot een egaal papje. Breng melk, vanille en suiker aan de kook. Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje, klop even door en schenk terug in de pan. Breng weer aan de kook en laat het kort pruttelen tot het ingedikt is. Stort de banketbakkersroom op een plaat en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen. Laat de gelatine weken in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en smelt met aanhangend water in een pannetje op laag vuur. Klop 200 gram slagroom met 20 gram suiker stijf. Klop de koude banketbakkersroom los en roer de opgeloste gelatine erdoor. Meng nu de opgeklopte slagroom erdoor. Stort de crème suisse op een plaat en laat ongeveer 5 minuten opstijven in de koelkast. Klop de rest van de slagroom met 30 gram suiker lobbig.

Het stapelen van de tompouce
Snijd het bladerdeeg in twee banen van 11 centimeter breed. Doe de crème suisse en slagroom in spuitzakken. Spuit op de onderste plak bladerdeeg rechte banen Zwitserse room en spuit hier rechte banen slagroom op. Dek af met de tweede plak bladerdeeg.

Glazuur maken
Laat de abrikozenjam inkoken.Verwarm de fondant. Smeer de jam op de bovenkant van het bladerdeeg en glaceer vervolgens met de oranje fondant. Smeer de zijkanten van de tompouce glad met een paletmes.Laat kort drogen en opstijven in de koelkast.Snijd de tompouce vervolgens in mooie kleine tompoucen van 4 centimeter breed. Klaar zijn je tompoucen!
Bron: recept gebaseerd op Heel Holland Bakt.