Entertainment

MuseumTV nu actief in 10 provincies

MuseumTV is een platform van Stichting Ons Museum, om een online portaal te bieden aan musea door korte documentaires te maken over de musea en diens collecties. In 2020 heeft MuseumTV al vier provinciale projecten afgerond, in Limburg, Zeeland, Drenthe en Overijssel. Het blijft hier echter niet bij, MuseumTV is namelijk actief in tien van de twaalf Nederlandse provincies. Het platform is nu bezig met het filmen van nieuwe documentaires in de provincies Utrecht, Groningen én Gelderland.

Deze online alternatieven voor een museumbezoek komen extra gelegen in tijden waarin culturele instellingen zwaar hebben geleden onder verplichte coronasluitingen. Veel musea hebben zelf alternatieve museumbezoeken opgestart, zoals digitale tentoonstellingen en 360-graden-tours, maar niet elke instelling kan dit zelf verwezenlijken. Daarom heeft Stichting Ons Museum de missie om ook kleine musea een online portaal te bieden door middel van korte documentaires.

Nu is MuseumTV volop bezig met de provincie Utrecht. De stichting heeft reeds een bezoek gebracht aan het Musiom, Kunsthal KAdE, Museum Flehite, Museum Hoge Woerd en DOMunder. De films komen tot stand in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, KF Heinfonds en de provincie Utrecht.

Alles is daarna te zien op de website van MuseumTV, waarna het beeld onder zo veel mogelijk mensen verspreid wordt via nieuwsbrieven, partnerkanalen, websites en social media. Op die manier hoopt MuseumTV het publiek te inspireren.

Samen met MuseumTV zorgen de verschillende partijen, in samenwerking met de musea, voor exposure door het hele land, zodat van heinde en verre de musea gezien zullen worden. MuseumTV brengt kleinere erfgoedinstellingen onder de aandacht van een groot publiek. Nu musea de deuren hebben heropend, is de hoop dat bezoekersaantallen weer gestaag toenemen en dat het platform daarbij helpt.