Entertainment

Koningsdag gericht op ouderen en jongeren

Ook in 2021 zal Koningsdag anders dan anders zijn. Oranjeverenigingen gaan op kleine schaal activiteiten aanbieden, vooral gericht op kinderen en ouderen. ‘Allemaal coronaproof’, geeft de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) aan.

Op 27 april worden ook dit jaar geen evenementen georganiseerd. In plaats daarvan wordt er een beperkt buitenspeelprogramma voor kinderen aangeboden, zijn beheerde speeltuinen open en bieden de Oranjeverenigingen speciale kinderprogramma’s voor thuis aan. Samen met de ANBO (ouderenbond) en Omroep MAX heeft de KBOV een speciale dagprogrammering ontwikkeld, waarin hoogtepunten van voorgaande edities te zien zullen zijn.

Dit jaar doet de koninklijke familie op Koningsdag de stad Eindhoven aan. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in verband met het coronavirus op een geheime locatie in de stad, waarmee voorkomen hoopt te worden dat er te veel mensen naar de stad komen. De gemeente vraagt belangstellenden dan ook om het bezoek van het koningspaar thuis te volgen.

Op Koningsdag mag vanaf zonsopgang in het hele land de Nederlandse vlag met oranje wimpel uitgehangen worden. ‘Vanaf 9.30 uur klinken vanuit verschillende kerkklokken bekend vaderlands werk. Vervolgens worden tussen 9.55 uur en 10.00 uur de klokken geluid, gevolgd door het Wilhelmus. De Oranjeverenigingen roepen op het volkslied dan gezamenlijk te zingen. En natuurlijk wordt Koningsdag, net als in 2020, om 16.30 uur afgesloten met een Nationale Toost.’

Op de vraag waarom de middengeneratie niet wordt genoemd heeft de KBOV een reactie gegeven aan Nieuwsblad Stedendriehoek: “De achtergrond voor onze keuze voor kinderen is dat kinderen vrijwel alles weer mogen en er voor jongeren momenteel meer restricties gelden, zeker vanaf 18. Landelijk hebben we dus twee grote lijnen uitgezet: buiten spelen voor kinderen met vele betrokken partners en voor ouderen met post voor het paleis. Daarnaast organiseren vele plaatselijke Oranjeverenigingen ook van alles, van een digitale pubquiz tot online muziekfestival. Hopelijk kunnen we ons in 2022 speciaal op jongeren en de middengeneratie richten!”

De Koningsspelen die op 23 april plaatsvinden zullen in beperkte vorm doorgaan.