Entertainment

Het stoomt weer op de Veluwe

Het is de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM gelukt om haar reizigers ook deze zomer in het hoogseizoen op een veilige én verantwoorde manier een heerlijk dagje uit te bieden. Tot en met zondag 29 augustus klinkt de stoomfluit elke dag, behalve zaterdagen, weer over de Veluwe. Meereizen kan dagelijks vanuit het museumstation Beekbergen om 10.00 en 13.30 uur.

De VSM mag haar gasten weer ontvangen in de stoomtrein en in het stoomdepot in Beekbergen voor een onvergetelijk dagje uit. Wel is vooraf reserveren verplicht op de website www.stoomtrein.org. In de trein en in het stoomdepot zijn de nodige maatregelen getroffen, zoals de 1½ meter afstand houden, gescheiden looproutes, een doorgaande dienstregeling, maximale aantallen bezoekers, enzovoort.

De nostalgische treinreis kan alleen in station Beekbergen begonnen worden voor reizigers met een vooraf-reservering. Als om 10.00 en 13.30 uur het vertreksein klinkt, zetten de stoker en de machinist hun machtige machine in beweging. De ochtendrit gaat naar Apeldoorn en Eerbeek en terug.

’s Middags rijdt de stoomtrein vanuit Beekbergen naar Dieren en terug. Op de stations en halte onderweg kan niet in- of uitgestapt worden. Met een rustig gangetje en met regelmatig fluiten bij overwegen, gaat de stoomtreinreis over de prachtige Veluwe. Dit seizoen is er als extra service voor elk gezelschap een gratis exemplaar van De StoomCourant.

Nog meer beleving in het stoomdepot

Aansluitend aan de treinrit is er de mogelijkheid om in Beekbergen het imposante stoomdepot te bezoeken. Daar treft men een imposante collectie stoom- en diesellocomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, een draaischijf, klassieke seinpalen, overwegbomen en nog veel meer. De machtige stoomlocomotief wordt losgekoppeld van de trein en rijdt het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen. Vanaf het terras van de stationsrestauratie hebben de bezoekers een goed overzicht op de activiteiten in het stoomdepot onder het genot van een hapje en een drankje.

Genieten tijdens Summer-Night Express

In de loop van het hoogseizoen rijdt de VSM stoomtrein op woensdagavonden vanuit Beekbergen als de Summer-Night Express. Een sfeervolle rit waarbij de reizigers genieten van het voorbijtrekkende landschap in het zachte avondlicht. Voorafgaand aan de Summer-Night Express kan de reiziger de sfeer van vroegere tijden beleven in het imposante stoomdepot in Beekbergen. Ook voor de deze rit moet gereserveerd worden op www.stoomtrein.org

Om toch een leuk uitje aan te kunnen bieden, heeft de VSM dit bijzondere jaar de prijzen gereduceerd. De kosten voor de rit vanuit Beekbergen naar Dieren en weer terug zijn €15,- voor volwassenen en €7,50 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. In Beekbergen is voldoende gratis parkeergelegenheid.